Lietuva ir Lenkija atkuria tarpparlamentinę asamblėją | Diena.lt

LIETUVA IR LENKIJA ATKURIA TARPPARLAMENTINĘ ASAMBLĖJĄ

Šylant Lietuvos ir Lenkijos santykiams, šių šalių parlamentų vadovai sutarė atkurti dvišalės tarpparlamentinės asamblėjos veiklą.

„Sutarėme, kad dvišalė tarpparlamentinė asamblėja turi pradėti veikti“, – žurnalistams po susitikimo su Lenkijos Senato pirmininku Stanislawu Karcewskiu (Stanislavu Karcevskiu) sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, pirmąjį asamblėjos susitikimą po beveik dešimties metų pertraukos inicijuos lenkai. Šio Lietuvos ir Lenkijos parlamentarų bendradarbiavimo formato veikla buvo įšaldyta 2009 metais.

Varšuva pastaruoju metu sušvelnino toną dėl Lietuvos lenkų tautinės bendrijos padėties.

Lenkijos Seimo pirmininkas Marekas Kuchcinskis žurnalistams teigė, jog atkuriamoje asamblėjoje turėtų veikti darbo grupė tautinių bendrijų klausimams spręsti.

„Mums reikia ištraukti protingas išvadas iš praeities, kad kurtume geresnę mūsų ateitį“, – teigė M. Kuchcinskis.

Lietuvos parlamento vadovas teigė, kad atkurta tarpparlamentinė asamblėja su Lenkija padėtų spręsti praktinius klausimus nelaukiant aukšto lygio susitikimų.

Pasak jo, vienas aktualiausių klausimų Lietuvos lenkams ir Lenkijos lietuviams šiuo metu yra jų gimtosios kalbos vadovėliai.

„Trūksta vadovėlių ir lietuvių kalba Lenkijoje, ir Lietuvoje trūksta vadovėlių lenkų kalba“, – sakė V. Pranckietis.

Šiuo metu Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai yra sudarę trišalę asamblėją su Ukraina.

Baigia vizitą

Seimo pirmininko vadovaujama delegacija ketvirtadienį baigia vizitą Varšuvoje, pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos politikams vėl susitinkant aukščiausiu lygiu.

Kovą į Lietuvą turėtų atvykti Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ir Senato pirmininkas, o prieš kelias savaites Vilniuje pirmą kartą lankėsi šalies prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

„A. Dudos vizitas siunčia stiprų signalą, kaip rimtai abi šalys vertina tarpusavio santykius“, – BNS sakė analitinio centro CEPA biuro Varšuvoje vadovas Ray'us Wojcikas (Rėjus Voicikas).

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Seime Rita Tamašunienė tikisi, kad gerėjanti santykių atmosfera pavirs ir konkrečiais darbais.

„Ta tokia pašiltėjusi atmosfera pranašauja, kad tie santykiai bendradarbiavimo plėtosis, strateginiai abiejų valstybių tikslai kaip energetika, saugumas, gynyba bus vystomi greičiau, bet ir tautinės mažumos abejose pusėse irgi sulauks teigimų žingsnių“, – BNS Varšuvoje sakė politikė.

Lenkijoje su V. Pranckiečiu taip pat lankėsi Seimo nariai Irena Degutienė, Asta Kubilienė, Aušrinė Norkienė, Emanuelis Zingeris ir buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Susitikimuose su Lenkijos politikais jie taip pat aptarė saugumo situaciją, padėtį Europos Sąjungoje ir bendrus projektus, tokius kaip „Rail Baltica“ ar Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

„Mes (su Lietuva – BNS) turime visiškai vienodas pažiūras. Mums svarbu tai, kad Europos Sąjunga stiprėtų, bet iš kitos pusės mums svarbu rasti būdus padaryti, kad mūsų nacionalinės valstybės stiprėtų ir turėtų didesnę reikšmę ES“, – sakė Lenkijos Seimo pirmininkas M. Kuchcinskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

Lenkus reikia KIETAI laikyt.

Lenkam

tokios Lietuvos nereikia vietiniams puslenkiams noretusi kad Vilnius butu lenku nes siandien lietuviai lenkai daugiau reikalingi del apsipirkimo ir lenkai ne padlaiziai ir sionimui nesilanksto ka daro musu /globejai/......

vel lietuviskos kurvos

iesko kam skyles atkist ir parsiduot...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS