Lietuva išsiuntė ketinimų protokolą Vokietijai dėl planuojamų įsigyti tankų „Leopard“ | Diena.lt

LIETUVA IŠSIUNTĖ KETINIMŲ PROTOKOLĄ VOKIETIJAI DĖL PLANUOJAMŲ ĮSIGYTI TANKŲ „LEOPARD“

Gynybos resursų agentūra penktadienį išsiuntė ketinimų protokolą Vokietijos gynybos ministerijai dėl tankų „Leopard“ įsigijimo, bet pabrėžia, jog tai dar nerodo galutinio Lietuvos apsisprendimo pirkti būtent šią techniką.

„Ketinimų pareiškimas išsiųstas šiandien“, – BNS nurodė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Anot jos, išsiuntus šį pareiškimą Lietuva įgyja galimybę gauti informaciją apie tankus, aptarti kitą specifinę informaciją, kuri bus reikalinga, nusprendus jungtis prie Vokietijos gynybos ministerijos sutarties su „Leopard“ gamintojais.

„Statement of intent (ketinimų protokolas – BNS) nėra teisinis įsipareigojimas, tačiau Vokietijos gynybos ministerija remsis šalių ketinimais, nustatant bendrą naują tankų poreikį derybose su gamintojais“, – nurodo ministerija.

Apie ketinimus pirkti vokiškų tankų po Valstybės gynimo tarybos posėdžio pranešė ministras Arvydas Anušauskas. Jis tuomet teigė, kad galutinis sprendimas dėl pirkimo dar nėra priimtas, ir detaliau Lietuvos ketinimų nekomentavo.

Sulaukęs kritikos dėl pirkimo skaidrumo, ministras „Facebook“ paskyroje galiausiai detalizavo tokį pasirinkimą, tačiau dėl to pastabų gavo iš prezidento Gitano Nausėdos. Jo teigimu, ministrui nederėjo viešinti šios informacijos.

Dėl galimo valstybės paslapties atskleidimo parlamentarė Agnė Širinskienė kreipėsi į prokuratūrą, tačiau tiek A. Anušauskas, tiek vėliau pati KAM nurodė, jog ministras įslaptintos informacijos nepaviešino.

Tankus Lietuva perka ketindama šalies kariuomenėje kurti diviziją. Krašto apsaugos sistemos pareigūnai tankus rinkosi iš trijų gamintojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Na ir kam issiduoti?

Tuoj Amurlekonai prisistatys su savo BRABRAMSAIS,uz juos teks zymiai brangiau moketi.

Ukininks

Ma labai reik,nebejoket su RPG-7 netestuosiu,meginsiu 100 plugu prikabint,turetu patraukt,kie te ans kainoj?

Anonimas

Ką čia tankai, smulkmė....duokit lėktuvnešių ir povandeninių laivų. Peterburgą imsim...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS