Lietuva iš NATO susitikimo tikisi pažangos dėl gynybos, bet nerimauja dėl D. Trumpo | Diena.lt

LIETUVA IŠ NATO SUSITIKIMO TIKISI PAŽANGOS DĖL GYNYBOS, BET NERIMAUJA DĖL D. TRUMPO

Lietuvos diplomatai tikisi, kad šią savaitę per NATO viršūnių susitikimą bus žengtas žingsnis link Baltijos šalių oro gynybos sustiprinimo, bet išlieka atsargūs dėl JAV vadovo Donaldo Trumpo (Trampo) pozicijos.

Artėjant susitikimui, diplomatai stengėsi iš anksto suderinti dokumentus, kad dėl jų diskusijos nepersikeltų prie vadovų stalo Briuselyje, taip tikimasi išvengti netikėtų D. Trumpo manevrų.

Anot Lietuvos pareigūnų, jei viskas vyks pagal sutartą scenarijų, NATO turėtų įvardyti Rusiją kaip didžiausią grėsmę, sutarti dėl aukštos parengties pajėgų išplėtimo ir dviejų naujų štabų įkūrimo – viena vadavietė bus atsakinga už laivybos kelių Atlanto vandenyne gynybą, o kita koordinuos pajėgų judėjimą Europoje.

Diplomatų teigimu, NATO pirmą kartą įvardys problemą dėl Baltijos šalių oro gynybos spragų ir duos pavedimą kariniam vadovui per metus pateikti savo vertinimus bei rekomendacijas.

„Reikia sukurti oro gynybos sistemą ir panaikinti trūkumus, todėl tikimės, kad vadovų susitikime bus pripažintas esamas trūkumas ir parengtos tolesnės rekomendacijos, kaip aljansas galėtų panaikinti tuos trūkumus“, – BNS sakė prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas.

Lietuviai tikisi, kad NATO politinis pareiškimas bus naudingas siekiant ilgalaikių tikslų – kad kitos NATO šalys atvežtų į regioną ilgojo nuotolio oro gynybos sistemų „Patriot“ – jų Baltijos šalys negali įpirkti, – tai sustiprintų oro policijos misiją.

Per viršūnių susitikimą taip pat bus kalbama apie būtinybę paspartinti karinių pajėgų judėjimo ir sprendimų priėmimo procedūras bei kibernetinius pajėgumus.

Nerimas dėl D. Trumpo

Vis dėlto stebėtojai neatmeta ir juodžiausio scenarijaus, kad Briuselio susitikimą gali sužlugdyti D. Trumpas. Jis ne kartą kritikavo JAV įsipareigojimus aljansui, o praeitą mėnesį Kanadoje netikėtai blokavo Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo baigiamąjį pareiškimą.

Neviešuose pokalbiuose diplomatai didžiausiomis rizikomis vadina D. Trumpo sunkiai prognozuojamą ūmų būdą, jo antipatiją Vokietijai ir vėliau šią savaitę Helsinkyje vyksiantį jo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Niekas neabejoja, kad D. Trumpas darsyk pareikalaus sąjungininkų padidinti išlaidas gynybai – bet išlieka klaustukas, ar jam pakaks viešų pareiškimų. Neseniai Amerikos prezidentas pareiškė, kad NATO yra „tokia pati bloga kaip NAFTA“ – Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartis, ją jis grasino išardyti.

Konkrečiai Lietuva kritikos turbūt išvengs, nes yra viena iš vos aštuonių NATO šalių, pasiekusių aljanso tikslą gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Lietuvos diplomatai viešai kritikuoti D. Trumpą vengia, siekdami išlaikyti kuo didesnį Amerikos buvimą Europoje.

„Mes visais sąjungininkais pasitikime, važiuojame į vadovų susitikimą pasirengę ir lauksime geriausių rezultatų“, – BNS sakė N. Aleksiejūnas.

Politologai teigia, kad aštrūs ginčai gali pakirsti pastangas pademonstruoti sąjungininkų vienybę, o abejonės dėl Amerikos įsipareigojimų ginti Europą gali paskatinti Rusijos agresyvius veiksmus.

„Lietuvai, kaip ir visam NATO, svarbu, kad susitikimas negilintų transatlantinių santykių duobės, kylančios dėl JAV-ES prekybinių nesutarimų, bei lėtai augančio Europos šalių gynybos finansavimo“, – BNS sakė Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

Dalyvaus ir prezidentė

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė liepos 11–12 d. Briuselyje dalyvaus NATO viršūnių susitikime. Aljanso šalių lyderiai įvertins geopolitinę situaciją, priims sprendimus dėl papildomų gynybos ir atgrasymo priemonių kylančioms grėsmėms atremti.

Šalies vadovės teigimu, NATO, galingiausias, kolektyvinės gynybos ir solidarumo principais paremtas aljansas pasaulyje, yra tvirčiausia atsvara Rusijos ir kitų priešiškų karinių galių dominavimui. Todėl transatlantinio ryšio ir sąjungininkų vienybės išsaugojimas – esminė tarptautinio saugumo ir taikos sąlyga.

Viršūnių susitikime Lietuva siekia, kad NATO vadovavimo struktūros, gynybos planai ir karinės pajėgos būtų visiškai pasirengusios rytinio flango gynybai ir veiksmingam atgrasymui.

Briuselyje šalių vadovai turėtų galutinai patvirtinti Aljanso vadaviečių ir karinių štabų pertvarką. Ji sustiprins štabų gebėjimą visuose lygmenyse ir elementuose – sausumoje, jūroje ir ore – greit perimti vadovavimą kolektyvinės gynybos operacijoms. Numatyta papildomai įsteigti 2 naujas vadavietes JAV ir Vokietijoje, kurios užtikrintų operatyvų sąjungininkų karinio pastiprinimo atvykimą krizės atveju, rašoma Prezidentūros pranešime.

Taip pat tikimasi NATO šalių lyderių pritarimo Parengties didinimo iniciatyvai. Šios iniciatyvos tikslas – iki 2020 m. užtikrinti, kad greta jau egzistuojančių NATO greitojo reagavimo pajėgų dar 30 sausumos pajėgų batalionų, 30 aviacijos eskadrilių ir 30 karo laivų būtų visiškai pasirengę per 30 dienų įsijungti į Aljanso kolektyvinės gynybos operacijas.

Dar vienas prioritetas, dėl kurio bus sutarta Briuselyje, yra karinio mobilumo palengvinimas. Siekiama iki 2019 m. pabaigos sutrumpinti kariniams daliniams sienų kirtimo procedūras iki 5 d. ir toliau jas dar labiau pagreitinti. Taip pat NATO narės įsipareigos gerinti kelių, geležinkelių ir kitą infrastruktūrą bei ją pritaikyti kariniams poreikiams.

Lietuva taip pat kels Baltijos šalių regioninės oro gynybos ir NATO sprendimų priėmimo greitinimo klausimus. Bus aptartos kovos priemonės su hibridinėmis grėsmėmis, valstybių atsparumo didinimas energetiniam šantažui.

Viršūnių susitikimo fone taip pat įvyks NATO, ES ir partnerių šalių – Švedijos ir Suomijos – vadovų darbo sesija. Antrą dieną numatomi bendros NATO, Ukrainos ir Gruzijos komisijos ir prie Aljanso misijos Afganistane „Tvirta parama“ (Resolute support) prisijungusių šalių susitikimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Cha: "Anot Lietuvos pareigūnų, jei viskas vyks pagal sutartą scenarijų, NATO turėtų įvardyti Rusiją kaip didžiausią grėsmę" - tai TIK lietuviška psichozė, Pasaulis sugeba objektyviau viską vertint, nedera mums savo kliedesių kitiems primetinėt (užtenka kad su Astravu susidirbom... o dar tas dujų vamzdis - kitiems nauda, o mums?..)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS