Lietuva pagal ministres moteris – tarp paskutinių valstybių pasaulyje | Diena.lt

LIETUVA PAGAL MINISTRES MOTERIS – TARP PASKUTINIŲ VALSTYBIŲ PASAULYJE

Lietuva užima paskutinę vietą Jungtinių Tautų (JT) skelbiamame pasaulio žemėlapyje, atspindinčiame ministrių moterų skaičių Vyriausybėje.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje, šių metų sausio 1-osios duomenimis nė vienos moters Vyriausybėje neturinti Lietuva atsidūrė paskutinėje 178 pozicijoje ir dalijasi ją su tokiomis valstybėmis, kaip Azerbaidžanas, Belizas, Irakas, Brunėjus, Papua Naujoji Gvinėja, Kiribatis, Saudo Arabija, Tailandas, Vanuatu bei Sent Vinsentas ir Grenadinai.

JT Moterų padalinio pranešime spaudai pažymima, jog didžiausias moterų skaičiaus Vyriausybėje kritimas nuo 2017-ųjų stebimas būtent Lietuvoje ir Slovėnijoje.

Pastarojoje moterų sumažėjo nuo 50 proc. iki 25 proc., tuo metu Lietuvoje iš buvusių trijų moterų ministrių neliko nė vienos.

Bendra pasaulinė tendencija rodo, kad moterų skaičius tiek vyriausybėse, tiek parlamentuose auga. Lyginant su 2017-aisiais, ministrių skaičiaus vidurkis pasaulyje išaugo 2,4 proc. punkto (iki 20,7 proc.), parlamentarių – vienu procentiniu punktu (iki 24,3 proc.).

Pirmoje vietoje pagal moteris ministres pasaulyje yra Ispanija, čia 11 iš 17 ministerijų vadovauja moterys. Daugiau nei pusę Ministrų kabineto moterys sudaro Nikaragvoje, Švedijoje, Albanijoje, Kolumbijoje, Kosta Rikoje, Ruandoje, Kanadoje ir Prancūzijoje. Beveik pusė moterų Vyriausybėse turi Pietų Afrikos Respublika, Etiopija, Seišeliai, Danija, Šveicarija, Urugvajus ir kitos.

Pagal sritis, daugiausia moterų vyriausybėse atsakingos už šeimos, jaunimo, socialinius ir darbo reikalus, natūralius išteklius, aplinkos apsaugą, energetiką, mažiausiai – už parlamentinius reikalus, informaciją ir žiniasklaidą, transportą, ūkį ir plėtrą, gynybą, žmogaus teises.

Pagal moterų skaičių nacionaliniame parlamente. Lietuva užima 93-iąją vietą iš 191 pasaulio valstybių.

141-os vietos Lietuvos Seime dirba 30 moterų (21,3 proc.). Bendras moterų parlamentarių vidurkis pasaulyje sudaro 24,3 procento.

Sąraše su daugiau nei puse moterų parlamentuose pirmauja Kuba, Bolivija, beveik pusę parlamentarių turi Meksika, Švedija, Grenada, Namibija, Kosta Rika, Nikaragva, Pietų Afrikos Respublika, Senegalas, Suomija, Ispanija, Norvegija ir Naujoji Zelandija.

Visai moterų parlamentuose neturi Mikronezija, Papua Naujoji Gvynėja, Vanuatu, vos keletą – Libanas, Maldyvai, Kuveitas, Haitis, Saliamono Salos, Omanas, Jemenas.

Kaip pažymi JT, Lietuva yra tarp nedaugelio valstybių, kuriai vadovauja moteris prezidentė: tokių yra dar devynios. Vyriausybėms taip pat vadovauja iš viso dešimt moterų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

Kažkaip Šveicarija LABAI suklestėjo neleisdama savo moteriškėms balsuot; dabar gi... ech, gaila Šveicarijos.

cha-cha

LT vyrai nekenčia protingų moterų, nes bijo, kad jiems patiems teks savo triusikus skalbti. O juk patys nieko nemoka.. Parodykit ben vieną vienišą senyvą vyrą, kuris be moters pagalbos susitvarkytų. Tokių NĖRA

zellemunčikas

Kai jų nebus nei vyriausybėje,nei seime,o vyrų lauks namuose su lėkšte karštos kopūstienės,Lietuva pradės ropštis iš duobės į kurią bobos ją įstūmė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS