Lietuva šaltai sutiko A. Lukašenkos kvietimą dėl Astravo AE | Diena.lt

LIETUVA ŠALTAI SUTIKO A. LUKAŠENKOS KVIETIMĄ DĖL ASTRAVO AE

  • 1

Lietuva šaltai sutiko Baltarusijos prezidento kvietimą kartu eksploatuoti Astravo atominę elektrinę ir pakartojo reikalavimus Minskui užtikrinti objekto saugumą.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį sakė, kad Minskas neturėtų puoselėti vilčių pardavinėti elektrą iš nesaugios elektrinės.

„Baltarusija, pažeisdama esminius tarptautinius reikalavimus, neturės pasitikėjimo ir neturėtų puoselėti vilčių pardavinėti elektrą iš nesaugios elektrinės“, - BNS penktadienį sakė L.Linkevičius.

Pasak jo, pasitikėjimą galėtų sustiprinti nepriklausoma tarptautinė objekto vykdymo priežiūra.

Diskusijos dėl Astravo atominės elektrinės saugumo vėl suaktyvėjo praeitą mėnesį, kai paaiškėjo, kad statybų metu nukrito reaktoriaus korpusas. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pažadėjo atsisakyti šio korpuso, jei bus net menkiausi apgadinimai ar įbrėžimai.

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis teigė, kad atsisakyti kritusio reaktoriaus korpuso yra normalus žingsnis - kitaip elgtis ir nebūtų galima, nes tai kelia pavojų.

„Ministerija jau anksčiau buvo pasisakiusi, kad korpusas negali būti remontuojamas, nes yra kritęs, o turint reikalų su atomine energetika, reikia suprasti, kad jis kelia didžiulį pavojų. Aš manau, tai yra natūralus žingsnis atsisakyti reaktoriaus“, - BNS sakė R.Masiulis.

Anot jo, Minskas jau dabar turėtų atsisakyti korpuso, nes bet koks sutrenkimas yra grėsmė ir nereiktų rizikuoti.

„Aš sakyčiau, kad visus patikrinimus turi daryti nepriklausomos šalys, bet šiuo atveju nežinau, ar verta daug tikrinti, nes reaktorius yra kritęs, rizika didžiulė, nemanau, kad verta čia kažką daugiau daryti“, - tikino R.Masiulis. Jis dar kartą pabrėžė, kad į Astravo AE turėtų būti įleisti tarptautiniai ekspertai, kurie vertintų elektrinės statybas.

A.Lukašenka taip pat sakė Lietuvos ambasadorių paraginęs „užbaigti šiuos postringavimus, baigti eiti vieniems prieš kitus“ ir sutarti dėl elektros tiekimo Lietuvai priimtina kaina.

„Gal galvokime kartu, kaip eksploatuoti šią elektrinę, užuot palaikę priešpriešą ir bedę vieni į kitus pirštu“, – kalbėjo A.Lukašenka.

L.Linkevičiaus teigimu, Lietuvos išsakomi priekaištai atspindi siekį užtikrinti objekto saugumą. Elektrinė statoma 50 kilometrų nuo Vilniaus.

„Tai elementarus ir, tikiuosi, Baltarusijos vadovui suprantamas siekis užtikrinti jautraus ir potencialiai labai pavojingo objekto saugumą“, - sakė Lietuvos ministras.

Jo teigimu, Lietuvai kelia nerimą vieši raginimai elektrinę pastatyti kuo greičiau ir pigiau, taip pat pranešimai apie statybinių medžiagų galimą grobstymą.

„Kalba ne apie gražų bendradarbiavimą ir kažkokią galimybę įsigyti pigesnę elektrą - kalba apie elementarius dalykus, susijusius su objekto saugumu“, - sakė L.Linkevičius.

Atominę elektrinę stato Rusijos bendrovė „Rosatom“. Pirmąjį jėgainės reaktorių numatoma paleisti 2018 metų pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

šiaip

valdžia visą laiką nerimsta,niekam nerūpi paprastas žmogus,kad būtų elektra pigiau,vien tik politika...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS