Prezidento rinkimuose dalyvavo per 56 proc. rinkėjų | Diena.lt

PREZIDENTO RINKIMUOSE DALYVAVO PER 56 PROC. RINKĖJŲ

  • 38

Prezidento rinkimų pirmajame ture dalyvavo 56,45 proc. rinkėjų, paskelbė Vyriausioji rinkimų komisija.

Sekmadienį prie balsadėžių atėjo 45,7 proc. rinkėjų, dar 10,75 proc. balsavo iš anksto.

Prieš penkerius metus per pirmąjį prezidento rinkimų turą aktyvumas buvo 52,2 procento.

Prezidento rinkimuose sekmadienį dalyvavo devyni kandidatai. Jei nė vienas iš jų nesurinks daugiau kaip 50 proc. rinkimuose dalyvavusių balsų, po dviejų savaičių bus rengiamas antrasis turas.

Kai kuriose balsavimo vietose užsienyje ir apylinkėse Lietuvoje susidarė eilės, tačiau visi atvykę iki 20 val. galės balsuoti, BNS patvirtino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

„20 valandą Lietuvos laiku visos ambasados turėtų uždaryti duris, bet šioje vietoje mes sudarysim visiems rinkėjams, atvykusiems iki 20 val., galimybę patekti į balsavimo patalpą“, – sakė VRK vadovė.

„Tie, kurie atvyks iki 20 val., tikrai bus įleisti ir galės pareikšti savo valią“, – pažymėjo VRK pirmininkė.

Anot L. Matjošaitytės, eilės susidarė kai kuriose balsavimo vietose užsienyje, pvz., Didžiojoje Britanijoje, taip pat ir kai kuriose Lietuvos apylinkėse.

„Yra rinkėjų, kurie net nesiregistravo, o atvyksta į ambasadą balsuoti, tie antplūdžiai didžiuliai. Ambasados apkrautos darbu, o personalas mažas, todėl prašome supratingumo, visiems atvykusiems iki 20 val. bus sudarytos sąlygos balsuoti“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Lietuvoje irgi matom, kad iki balsavimo pabaigos liko mažiau nei valanda ir rinkėjai aktyviai eina į apylinkes, ir irgi tokių eilučių yra susidarę. Jeigu Lietuvoje matysime, kad prie rinkimų apylinkės yra eilės, visi rinkėjai bus suleidžiami į balsavimo patalpą iki 20 val. ir visiems bus sudarytos sąlygos balsuoti“, – patvirtino VRK vadovė.

Ji prognozavo, kad aktyvumas rinkimuose gali siekti iki 60 procentų, likus valandai iki apylinkių uždarymo jis buvo 54,43 procentai.

Vilniaus rajono Riešės rinkimų apylinkėje eilė susidarė, nes rinkėjai laukia biuletenių.

„Situacija labai liūdna, pirmą kartą per mano darbą istoriją išvis rinkimuose VRK nepasirūpino savo piliečiais“, – BNS sakė komisijos pirmininkė Tatjana Sinkevič.

Ji teigė, kad biuletenių laukiama atvežant iš kitų apylinkių, taip pat garantavo, kad visi iki 20 val. atvykę į balsavimo patapą galės balsuoti.

„Tikrai visi pabalsuos, mes dirbsim iki paskutinio rinkėjo", – teigė Vilniaus rajono Riešės apylinkės komisijos pirmininkė.

Balsavimas prezidento rinkimuose ir referendumuose baigiasi 20 valandą.

Prezidento rinkimuose dalyvauja devyni kandidatai – socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Europos Parlamento narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Sociologų apklausos rodo, kad nė vienas turbūt nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, todėl po dviejų savaičių turėtų vykti antrasis turas tarp dviejų geriausiai pasirodžiusių kandidatų.

Dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės antroji kadencija baigiasi liepą.

Sekmadienį taip pat vyksta du referendumai.

Referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūloma Konstitucijoje nustatyti 121 vietos parlamentą vietoje dabartinių 141.

Kitame referendume siūloma išplėsti pilietybės institutą taip, kad Lietuvos pasą galėtų išsaugoti žmonės, gavę „europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Vytenio rinkimų apylinkėje sostinėje balsavusi 55 metų Nijolė sakė, kad dėl kandidato apsisprendė paskutinę akimirką.

„Ilgai svarsčiau, nelabai žmonių pažįstu, iš debatų aiškiau netapo už ką balsuoti. Tikiuosi kažkokio pasistūmėjimo į priekį nusistovėjusios tvarkos, ypač švietime, medicinoje“, – BNS sakė ji.

Iki balsavimo pabaigos galioja agitacijos draudimas.

GALERIJA

  • Prezidento rinkimuose dalyvavo per 56 proc. rinkėjų
  • Prezidento rinkimuose dalyvavo per 56 proc. rinkėjų
D.Laibučio/ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Tai

Jeigu puse rinkeju nebalsuos rinkimai turetu buti atideti nes daugiau kaip puse rinkeju nepasitiki tais kisamais kandidatais kaip ir referendume sena prezidente vadovautu kol tauta rastu tinkamus ir vel suorganizuotu rinkimus kaip ir per rferenduma nejaugi ir dabar 30proc rinkeju isrinks prezidenta nesamone kazkoke

Ne

Lansberginiam ne balsuosim uz gitana nauseda gana tu padlaizuniu senmergiu

Kęstas

Iš dalyvavusių referendume už pilietybės išsaugojimą lietuviams, trys ketvirtadaliai rinkėjų nubalsavo už pilietybės išsaugojimą. V. Landsbergio vadovaujama klika yra prieš daugumą aktyvių Lietuvos piliečių. Šalin auksinių šaukštų Nota bene vagis nuo lovio. Ačiū, nuoširdus lietuviškas ačiū, visiems, kuriems rūpi tautos vienybė. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS