Lietuvos ir Islandijos prezidentai aptarė Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą | Diena.lt

LIETUVOS IR ISLANDIJOS PREZIDENTAI APTARĖ ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ BENDRADARBIAVIMĄ

Lietuvos ir Islandijos prezidentai Gitanas Nausėda ir Gudnis Johanesonas konferenciniu skambučiu aptarė Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą suvaldant pandemiją, testavimo ir vakcinavimo strategijas.

Prezidentai pasidalijo mintimis apie galimybę drauge paminėti Baltijos šalių nepriklausomybės pripažinimo ir diplomatinių santykių užmezgimo su Islandija 30-metį, kuris numatomas 2021 m.

Islandijos prezidentas pakvietė Lietuvos vadovą apsilankyti Islandijoje, minint šią valstybės sukaktį.

„Lietuva visada prisimena Islandijos indėlį į savo šalies nepriklausomybės siekį. Buvome išgirsti Jūsų šalies tada, kai mums labiausiai to reikėjo. Šios paramos nepamirštame ir šiandien, kai aktyviai pasisakome tarptautiniu lygmeniu už demokratines vertybes ir žmogaus teises Baltarusijoje“, – teigė G. Nausėda.

Lietuva ir Islandija pažymi NB8 valstybių solidarumo svarbą ir būtinybę stiprinti bendradarbiavimą regioninio saugumo, gynybos, kovos su hibridinėmis ir kibernetinėmis grėsmėmis srityse.

Islandija aktyviai prisideda prie Baltijos šalių saugumo užtikrinimo, dalyvaudama NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje Lietuvoje.

Islandijos prezidentas G. Johanesonas teikia išskirtinį dėmesį Baltijos šalių istorijai. 1997 m. Islandijos universitete prezidentas apsigynė magistro darbą Baltijos šalių nepriklausomybės atkūrimo tema „Islandijos parama Baltijos šalių nepriklausomybei: 1990–1991 m.“ Islandijos vadovas savo šalyje taip pat aktyviai palaiko ir puoselėja santykius su lietuvių bendruomene.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS