Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai ragina Baltarusiją nutraukti žmonių kontrabandą | Diena.lt

LIETUVOS IR LENKIJOS PARLAMENTARAI RAGINA BALTARUSIJĄ NUTRAUKTI ŽMONIŲ KONTRABANDĄ

  • 2

Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai pasmerkė Minsko režimo siekį destabilizuoti padėtį pasienio valstybėse naudojant neteisėtą migraciją ir paragino nutraukti žmonių kontrabandą.

Tai sakoma trečiadienį Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo ir Senato parlamentinės asamblėjos narių pareiškime.

Jame smerkiamas Baltarusijos režimo siekis destabilizuoti padėtį Lietuvoje, Lenkijoje ir Latvijoje naudojant neteisėtą migraciją kaip priemonę savo politiniams tikslams įgyvendinti, taip pat smerkiamas migrantų stūmimas iš Baltarusijos teritorijos per Europos Sąjungos išorės sieną.

Parlamentarai ragina Baltarusijos režimą atsisakyti išduoti vizas trečiųjų šalių piliečiams, kai tai neatitinka jų išvykimo iš savo šalies tikrųjų tikslų, prisiimti visą atsakomybę už jos teritorijoje esančius trečiųjų šalių piliečius, nutraukti kontrabandą šiais asmenimis.

Aliaksandro Lukašenkos režimas raginamas laikytis tarptautinių įsipareigojimų, tarp jų – ir Europos Sąjungos ir Baltarusijos susitarimą dėl be leidimo gyvenančių asmenų readmisijos.

Lietuvos ir Lenkijos parlamentinės asamblėjos nariai mano, kad tarptautinėms organizacijoms būtina ištirti žmogaus teisių pažeidimus, susijusius su migrantais Baltarusijos teritorijoje.

Jie ragina Europos Komisiją ir ES valstybes nares kaip galima greičiau pritaikyti Bendrijos teisės aktus prie naujų realijų, kad būtų užtikrinta Europos Sąjungos išorės sienų apsauga, neteisėto sienos kirtimo prevencija ir užkardytas nedemokratinių režimų piktnaudžiavimas prieglobsčio sistema.

ES institucijų ir valstybės narių prašoma didinti tarptautinį spaudimą Baltarusijos režimui, „pasitelkiant politines, ekonomines ir individualias sankcijas visiems  asmenims, atsakingiems už hibridinės atakos naudojimą prieš Europos Sąjungos valstybes nares, vykdant neteisėtų migrantų kontrabandą, siekiant Baltarusijos režimo politinių tikslų“.

Trečiadienį Vilniuje įvykusi Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo ir Senato parlamentinės asamblėjos sesija yra pirma tiesioginė sesija nuo 2019 metų rugsėjo mėnesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jus sveiki?

Pas ligoni ko jus reikalaujate?

Anonimas

KAŽKADA nelabai senai Baltarusijos valdžia irgi prašė nesikišti i jos vidaus reikalus Lenkijos ir Lietuvos.KĄ galvojat sankcijomis ir kitomis priemonemis nuversti Lukošenka,taip jis buvo susviraves,bet dabar tai jis išsilaižė,ir užsiemė kerštu.SANKcijų jam jau daugiau nebeuždėsines nėber kur,o jis mums to emigrantinio šūdo turi neišsenkančius kiekius. Kol nepasikeis EU požiuris ir istatymai tų emigrantų atžvilgių ,Lukošenka turės toki vėzdą savo rankose, jokios tvoros nepadės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS