Lietuvos ir Lenkijos Seimai pabrėžia Rusijos informacinio karo keliamą grėsmę | Diena.lt

LIETUVOS IR LENKIJOS SEIMAI PABRĖŽIA RUSIJOS INFORMACINIO KARO KELIAMĄ GRĖSMĘ

Varšuvoje posėdžiavusi Lietuvos Seimo ir Lenkijos Seimo ir Senato narių asamblėja baigė 20-ąją sesiją priimdama deklaraciją.

Asamblėja pažymi, kad Lietuva ir Lenkija panašiai vertina iššūkius ir grėsmes, susijusias su Rusijos Federacijos konfrontacine politika dėl Vakarų šalių ir Rytų partnerystės valstybių, ypač Ukrainos ir Gruzijos.

Baigiamajame sesijos dokumente išreiškiamas solidarumas su Ukraina, parama jos suverenitetui ir teritorijos vientisumui su jos tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis, Ukrainos Europos ir euroatlantinius siekiams, jos santykių su Europos Sąjunga ir NATO stiprinimui, ambicingos Ukrainos modernizavimo reformų programos vykdymui.

Lietuvos ir Lenkijos Seimų atstovai priimtu dokumentu ragina Rusijos Federaciją nedelsiant išlaisvinti Ukrainos jūrininkus, sulaikytus ir kalinamus pažeidžiant tarptautinės teisės principus, taip pat vykdyti savo įsipareigojimus, prisiimtus pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, siekiant užbaigti Rusijos ir Ukrainos konfliktą.

Baigiamajame dokumente reiškiamas pasitenkinimas suaktyvėjusiu Lietuvos ir Lenkijos politiniu dialogu - tiek dvišaliu, tiek tarptautinių ir regioninių organizacijų lygmenimis; džiaugiamasi dinamišku tarpparlamentiniu bendradarbiavimu ir pabrėžiama jo plėtros svarba.

Parlamentarai pažymi bendrą politinę valią įgyvendinti visas Lietuvos ir Lenkijos draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties nuostatas; reiškia pasitenkinimą atnaujintu konstruktyviu bendradarbiavimu gerinant lenkų mažumos Lietuvoje ir lietuvių mažumos Lenkijoje švietimo sąlygas; pabrėžia abiejų šalių siekį gerbti tautinių mažumų teises, išsaugant jų kultūrą, švietimą ir kalbą.

Lietuvos ir Lenkijos Seimų atstovai išreiškė pasitenkinimą abiejų valstybių bendradarbiavimu įgyvendinant bendrus energetikos, transeuropinių maršrutų transporto projektus, ligšioliniu sėkmingu ekonominiu, infrastruktūriniu, kultūriniu ir moksliniu bendradarbiavimu bei bendradarbiavimu per sieną.

Kartu pabrėžiama, kad Europa turi įvairinti energijos žaliavų tiekimo šaltinius, apsaugoti vartotojus nuo dominuojamos dujų tiekėjo nesąžiningos praktikos ir baigti kurti energetikos sąjungą, grindžiamą vienodomis ir skaidriomis taisyklėmis visiems rinkos dalyviams.

GALERIJA

  • Lietuvos ir Lenkijos Seimai pabrėžia Rusijos informacinio karo keliamą grėsmę
Lenkijos Seimo kanceliarijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS