Lietuvos ir Suomijos prezidentai aptarė padėtį ES ir Baltarusijos pasienyje | Diena.lt

LIETUVOS IR SUOMIJOS PREZIDENTAI APTARĖ PADĖTĮ ES IR BALTARUSIJOS PASIENYJE

  • 0

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį su Suomijos prezidentu Sauli Niinistö telefonu aptarė įtemptą situaciją prie ES sienos su Baltarusija ir ES atsaką į Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką, sakoma Prezidentūros pranešime.

Prezidento G. Nausėdos teigimu, padėtis ES pasienyje su Baltarusija dėl nelegalios migracijos srautų išlieka įtempta. Neatmetama, kad nelegalių migrantų bandymai šturmuoti sieną gali pasikartoti.

Pokalbio metu Lietuvos vadovas pabrėžė, kad aštrėjanti situacija pasienyje su Baltarusija nėra vien Lenkijos ar Lietuvos problema – tai yra iššūkis visai ES, todėl būtina kuo skubiau įgyvendinti Europos Vadovų Taryboje spalio 21–22 dienomis priimtus sprendimus: užtikrinti realią išorinės ES sienos apsaugą, spartinti ES migracijos ir prieglobsčio politikos, taip pat teisinių aktų peržiūros ir keitimo procesą, užtikrinti ES finansavimą statant fizinį barjerą prie ES išorinės sienos.

Prezidentai sutarė, kad ES vienybė ir gebėjimas sparčiai įgyvendinti Europos vadovų sprendimus yra gyvybiškai svarbūs šiuo sudėtingu laikotarpiu. Šalies vadovas akcentavo, kad Lietuva tikisi Suomijos palaikymo ir bendradarbiavimo atremiant Baltarusijos vykdomą hibridinę ataką.

Prezidentai taip pat aptarė platesnius regioninio saugumo aspektus ir aktualiausius ES darbotvarkės klausimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS