Lietuvos Raudonasis Kryžius smerkia Baltarusijos organizaciją dėl Ukrainos vaikų išvežimo | Diena.lt

LIETUVOS RAUDONASIS KRYŽIUS SMERKIA BALTARUSIJOS ORGANIZACIJĄ DĖL UKRAINOS VAIKŲ IŠVEŽIMO

  • 0

Lietuvos Raudonasis Kryžius ketvirtadienį pasmerkė Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus veiklą atsivežant ukrainiečių vaikus iš Rusijos okupuotų Ukrainos rajonų į Baltarusiją.

„Smerkiame tokią Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus veiklą, kuri diskredituoja visą Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio judėjimą. Šiais veiksmais ne tik sąmoningai nesilaikoma įstatymais nustatytų organizacijos įsipareigojimų ir principų Tarptautinio judėjimo rėmuose, bet ir šiurkščiai pažeidžiama tarptautinė humanitarinė teisė“, – rašoma organizacijos pranešime.

Lietuvos Raudonasis Kryžius teigia, jog skubiai kreipėsi į Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą, Tarptautinę Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federaciją, kad šios imtųsi veiksmų, kurie sustabdytų tokią organizacijos veiklą.

Ir Ukraina, ir Baltarusijos opozicija tokius perkėlimus vadina neteisėtomis deportacijomis. Girdisi raginimų apkaltinti autoritarinį Baltarusijos lyderį Aliaksandrą Lukašenką karo nusikaltimais, panašiai kaip Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Šiais veiksmais ne tik sąmoningai nesilaikoma įstatymais nustatytų organizacijos įsipareigojimų ir principų Tarptautinio judėjimo rėmuose, bet ir šiurkščiai pažeidžiama tarptautinė humanitarinė teisė.

Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus veiksmus griežtai kritikavo Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija.

Trečiadienį parodytame valstybinės televizijos „Belarus 1“ reportaže buvo parodyta, kaip Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus vadovas Dzmitryjus Šaucovas lankosi Lysyčanske Rusijos okupuotoje Ukrainos Luhansko srities dalyje.

Vaizdo įraše jis sako, kad jo organizacija aktyviai dalyvauja vežant ukrainiečių vaikus į Baltarusiją, esą gerinti sveikatos.

„Baltarusijos Raudonasis Kryžius aktyviai dalyvavo, dalyvauja ir dalyvaus“, – sakė Dz. Šaucovas.

Savo ruožtu Lietuvos Raudonasis Kryžius pažymi, kad šių vizitų metu Dz. Šaucovas buvo pastebėtas vilkintis kamufliažiniais drabužiais ir antsiuvu su raide „Z“, kuri karo kontekste plačiai pripažįstama kaip agresijos prieš Ukrainą simbolis.

„Šis asmuo jau kurį laiką nevengia pasisakyti viešojoje erdvėje, akivaizdžiai demonstruojamas Rusijos vykdomos agresijos prieš Ukrainą palaikymas, nevengiama net branduolinės retorikos“, – pabrėžia Lietuvos Raudonasis Kryžius.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo didelio masto invaziją į Ukrainą, Baltarusija yra artimiausia Maskvos sąjungininkė, jos lyderis Aliaksandras Lukašenka leido Kremliui naudotis Baltarusijos teritorija siunčiant karius į Ukrainą. A. Lukašenka taip pat sutiko su Rusijos karių ir taktinių branduolinių ginklų dislokavimu jo šalyje.

Baltarusių opozicijos veikėjai kaltina A. Lukašenką padedant prievarta perkelti ukrainiečių vaikus į Baltarusiją, bet Minskas tokius kaltinimus piktai atmeta.

Baltarusijos Raudonasis Kryžius, didžiausia humanitarinės pagalbos organizacija Baltarusijoje, priklauso tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus judėjimui.

Gairės: Lietuvos Raudonasis kryžius, Dzmitryjus Šaucovas, ukrainiečių vaikai Baltarusijoje, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS