Seimas paragino tarptautinę bendruomenę skubiai didinti paramą Ukrainai | Diena.lt

SEIMAS PARAGINO TARPTAUTINĘ BENDRUOMENĘ SKUBIAI DIDINTI PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Lietuvos Seimas paragino tarptautinę bendruomenę skubiai didinti paramą Ukrainai, nes delsimas ją teikti yra palankus Rusijai ir ilgina karą.

Seimas ragina tarptautinę bendruomenę skubiai ir iš esmės padidinti politinę, ekonominę, finansinę, karinę, techninę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai, siekiant padėti Ukrainai atgauti visišką visos jos tarptautiniu mastu pripažintos teritorijos kontrolę ir sėkmingai apsiginti nuo tolesnės Rusijos agresijos“, – teigiama ketvirtadienį Lietuvos parlamentarų priimtoje rezoliucijoje.

Už ją balsavo 108 Seimo nariai, nė vienas nebuvo prieš ir nesusilaikė.

Parlamentarai pabrėžė, kad šiuo metu prioritetas – karinė pagalba, o „delsimas teikti pagalbą Ukrainai yra palankus Rusijai ir ilgina karą. Šio delsimo kaina – nekaltų ukrainiečių gyvybės“.

Rezoliucijoje Europos Sąjungos valstybės raginamos kuo greičiau didinti gynybos sektoriaus gamybinius pajėgumus, „kad būtų remiama Ukrainos pergalės strategija ir stiprinami NATO pajėgumai atgrasant Rusiją“.

Dokumente pažymima, kad kovo septynioliktą dieną vyksiantys Rusijos prezidento rinkimai, kaip ir bet kokie kiti rinkimai, kuriuos Rusija rengia laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose, yra šiurkštus tarptautinės teisės pažeidimas.

Seimas pranešė nepripažinsiantis šių rinkimų rezultatų.

„Vadinamieji rinkimai Rusijoje nėra nei laisvi, nei teisėti, jie vykdomi visiškai sunaikinus opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą, be tarptautinių stebėtojų, pažeidžiant tarptautinę teisę, todėl neturi jokio legitimumo bei demokratinio pagrįstumo“, – rašoma rezoliucijoje.

Parlamentarai dar kartą pasmerkė Rusijos karą su Ukraina. Pasisakė už būtinybę nuteisti karo nusikaltėlius, nustatyti tokį teisinį režimą, kuris leistų panaudoti įšaldytą Rusijos turtą Ukrainai atstatyti ir kompensacijoms nuo Rusijos agresijos nukentėjusiems asmenims išmokėti.

„Lietuvos Seimas išreiškia solidarumą su Ukraina ir Ukrainos žmonėmis, kurie nenuilstamai demonstruoja nuostabią drąsą, valią ir atsparumą, gindami Ukrainos valstybę, ukrainiečių tautą ir savo laisvę bei demokratines vertybes, bei pabrėžia, kad Lietuva dės visas pastangas Ukrainos pergalei“, – rašoma rezoliucijoje.

Gairės: Seimas, tarptautinė bendruomenė, parama Ukrainai, karinė pagalba, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS