Lietuvos URM parėmė Ukrainos prezidento pasiūlytą taikos planą | Diena.lt

LIETUVOS URM PARĖMĖ UKRAINOS PREZIDENTO PASIŪLYTĄ TAIKOS PLANĄ

  • 0

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) remia Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pasiūlytus situacijos sureguliavimo Rytų Ukrainoje žingsnius – taikos planą.

Jo įgyvendinimas prisidėtų sprendžiant situaciją rytiniuose Ukrainos regionuose ir užbaigtų kelis mėnesius trunkantį smurtą, žmonių žūtis Rytų Ukrainoje, teigiama penktadienį išplatintame URM pranešime.

„Raginame visas konflikto puses konstruktyviai bendradarbiauti įgyvendinant šiame plane numatytas svarbias priemones, tokias kaip nusiginklavimas, įkaitų ir užimtų pastatų išlaisvinimas, taikios derybos. Dar kartą raginame Rusiją užtikrinti, kad per sieną su Ukraina į Rytų Ukrainos teritoriją nepatektų ginkluotė iš Rusijos ir ginkluoti Rusijos piliečiai“, - rašoma pareiškime.

Lietuvos URM tvirtina, kad ypatingą nerimą kelia pranešimai apie padidintas Rusijos karines pajėgas prie Ukrainos sienos ir Ukrainos gynybos ministerijos informacija apie Rusijos karinę techniką Luhansko srityje.

„Raginame Rusijos vadovybę paremti Ukrainos prezidento taikos planą ir prisidėti prie taikaus situacijos sureguliavimo“, - teigiama pareiškime.

Penktadienį naujasis Ukrainos prezidentas paskelbė taikos planą, turintį užbaigti prorusiškų separatistų sukilimą šalies Rytuose. 14 punktų iniciatyva paskelbta po dviejų pokalbių telefonu, įvykusių per pastarąsias tris paras tarp Ukrainos lyderio P.Porošenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Ukrainos prezidentas siūlo teisiškai nepersekioti sukilėlių, neįvykdžiusių „sunkių nusikaltimų“, taip pat suteikti „garantuotas koridorius rusų ir ukrainiečių samdiniams palikti“ konflikto zoną. Dokumente vietos valdžios institucijoms raginamos atnaujinti darbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS