Lietuvos vadovai reiškia palaikymą Sakartvelui minint 15-ąsias Rusijos invazijos metines | Diena.lt

LIETUVOS VADOVAI REIŠKIA PALAIKYMĄ SAKARTVELUI MININT 15-ĄSIAS RUSIJOS INVAZIJOS METINES

  • 0

Minint 15-ąsias Rusijos invazijos į Sakartvelą metines, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei premjerė Ingrida Šimonytė išreiškė palaikymą šios Pietų Kaukazo šalies suverenitetui bei teritoriniam vientisumui.

Prieš 15 metų rusams užpuolus šią šalį, Rusija vis dar yra okupavusi Sakartvelo dalis – Abchaziją ir Pietų Osetiją.

„Lietuva smerkia Rusijos įvykdytą Sakartvelo teritorijos okupaciją prieš 15 metų. Visada palaikėme Sakartvelo suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – socialiniame tinkle „X“ rašė G. Nausėda.

„Šiandien Ukraina gina savo laisvę nuo to paties agresoriaus. Raginame Rusiją išvesti savo pajėgas iš Sakartvelo ir Ukrainos teritorijų“, – teigė prezidentas.

2008 metais, po ne vienerius metus trukusios įtampos dėl Tbilisio pastangų užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais, Maskva surengė invaziją į Sakartvelą.

Vienintelis būdas apsaugoti Europą yra Ukrainos pergalė ir agresorių tribunolas.

„Prieš 15 metų Rusija įsiveržė į Sakartvelą ir išvengė bausmės. Vėliau sekė vis brutalesni Rusijos agresijos aktai. Lietuvos parama Sakartvelo teritoriniam vientisumui ir suverenitetui yra nepajudinama. Taip pat kaip ir mūsų įsitikinimas, kad vienintelis būdas apsaugoti Europą yra Ukrainos pergalė ir agresorių tribunolas“, – socialiniame tinkle „X“ pažymėjo I. Šimonytė.

Karas truko penkias dienas, po kurių Rusijos pajėgos buvo dislokuotos dviejuose separatistiniuose regionuose. Kremlius pripažino juos nepriklausomais po to, kai tarpininkaujant Europos Sąjungai buvo paskelbtos paliaubos.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Sakartvelo atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Gairės: Lietuvos vadovai, palaikymas Sakartvelui, Rusijos invazija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS