Iš LSDP siūlomas šalinti G.Kirkilas: galime pasitraukti dar iki tarybos sprendimo | Diena.lt

IŠ LSDP SIŪLOMAS ŠALINTI G.KIRKILAS: GALIME PASITRAUKTI DAR IKI TARYBOS SPRENDIMO

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį pasiūlė mesti iš partijos dešimt Seimo narių, nepaklususių tarybos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

Dėl partijos narių likimo galutinai turėtų spręsti partijos taryba.

„Komisija, apsvarsčiusi frakcijos narių, kurie yra ir partijos nariai, elgesį, konstatavo, kad LSDP statutas buvo pažeistas, ir priėmė sprendimą siūlyti LSDP tarybai šalinti šiuos narius iš partijos. Sprendimas priimtas dėl visų dešimties LSDP narių, kurie išreiškė palaikymą iniciatyvai sudaryti frakcijų koaliciją“, - žurnalistams sakė LSDP Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius.

Jo teigimu, etikos sargai sprendimą priėmė vienbalsiai. Komisijos posėdyje pasisakė ir partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas, tačiau jie balsavime nedalyvavo.

Dėl tarybos sušaukimo spręs antradienį vyksiantis prezidiumas.

Parlamentarus iš partijos siūloma mesti dėl to, kad jie pasirinko bendrą darbą su „valstiečiais“, nors socialdemokratų taryba rugsėjį nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Rugsėjo pabaigoje devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“, tai Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas. Keturi – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas – buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, o dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo.

Iš partijos siūloma mesti ir Mindaugą Bastį, kuris pasirašė susitarimą dėl frakcijų koalicijos, bet nedalyvavo balsavime dėl tokio sprendimo.

Parlamentarai, kurių elgesį šeštadienį svarstė etikos komisija, buvo kviesti į posėdį, tačiau nė vienas iš jų neatvyko. Savo raštu pateiktuose paaiškinimuose etikos komisijai socialdemokratai ginčija LSDP tarybos sprendimo pasitraukti į opoziciją teisėtumą. Jie teigia, kad priimant nutarimą balsavime dalyvavo daugiau asmenų nei buvo posėdyje registruota LSDP tarybos narių.

Pasak V.Šarmavičiaus, etikos komisija nenustatė, kad tarybai priimant sprendimą trauktis iš koalicijos būtų padaryta procedūrinių pažeidimų.

„LSDP Etikos ir procedūrų komisija įvertino, surinko visą informaciją ir pažeidimų priimant tarybos nutarimą nenustatė, todėl, komisijos nuomone, tas sprendimas tarybos yra teisėtai priimtas ir jis turi būti vykdomas“, - teigė jis.

G. Kirkilo pareiškimas

Parlamentaras Gediminas Kirkilas sako, kad Seimo socialdemokratai, kuriuos partijos etikos sargai siūlo šalinti iš partijos, gali patys pasitraukti nelaukdami tarybos sprendimo.

Taip jis BNS komentavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisijos šeštadienį suformuluotą siūlymą, kad šalinimu iš partijos turi būti baudžiami tie, kurie nepakluso partijos tarybos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Dėl partijos narių likimo galutinai turėtų spręsti partijos taryba.

 

„Ką mums daryti toliau, mes tarsimės pirmadienį, tarsimės visi frakcijos kolegos. Visokie variantai galimi, įskaitant ir pasitraukimą iki tarybos sprendimo“, - teigė G.Kirkilas.

 

Jo teigimu, partijos taryba šaukiama spalio 14 dieną. G.Kirkilas taip pat sakė, kad etikos komisijos sprendimas buvo žinomas iš anksto.

 

„Tai buvo nuspėjamas sprendimas, kadangi sukviesta taryba, o taryba reikalinga tik tuo atveju, jeigu siūloma šalinti. Kaip žinote, yra ir kiti variantai nubausti, bet šitie variantai svarstomi nebuvo. Tai mes žinojome iš anksto, kad bus toks sprendimas“, - sakė socialdemokratas.

 

LSDP Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį pasiūlė mesti iš partijos dešimt Seimo narių, nepaklususių tarybos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“.

 

„Komisija, apsvarsčiusi frakcijos narių, kurie yra ir partijos nariai, elgesį, konstatavo, kad LSDP statutas buvo pažeistas, ir priėmė sprendimą siūlyti LSDP tarybai šalinti šiuos narius iš partijos. Sprendimas priimtas dėl visų dešimties LSDP narių, kurie išreiškė palaikymą iniciatyvai sudaryti frakcijų koaliciją“, - žurnalistams sakė LSDP Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Vainius Šarmavičius.

 

Prieš partijos tarybos valią rugsėjo pabaigoje devyni Seimo socialdemokratai balsavo už tai, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su „valstiečiais“, tai Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas. Keturi – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas – buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, o dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo. Iš partijos siūloma mesti ir Mindaugą Bastį, kuris pasirašė susitarimą dėl frakcijų koalicijos, bet nedalyvavo balsavime dėl tokio sprendimo.

 

Parlamentarai, kurių elgesį šeštadienį svarstė etikos komisija, buvo kviesti į posėdį, tačiau nė vienas iš jų neatvyko. Savo raštu pateiktuose paaiškinimuose etikos komisijai socialdemokratai ginčija LSDP tarybos sprendimo pasitraukti į opoziciją teisėtumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

kirkilui

issvaisciusiam Lietuva ir jos zmones gyvenimo gale sazine bunda. Daugumai bebru sazine prabus bet jie jau nieko nepajegs.

Ridas

Seimo nariai yra atsakingi rinkejams, o ne Paluckui

Donata

jane - Jonai, tu Prezidentės nerinkai, nemeluok. Tu jos nekenti. O kad prieš komunistus rašai - tas gerai. Gal pagaliau persiauklėsi, nes rašyti prieš komunistus, o galvoti komunistiškai - neapsimoka. Nėra komunistams ateities net Maskvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS