LVŽS ragina valdančiuosius nebeimprovizuoti kovos su nelegalia migracija | Diena.lt

LVŽS RAGINA VALDANČIUOSIUS NEBEIMPROVIZUOTI KOVOS SU NELEGALIA MIGRACIJA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) dirbantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos nariai Dainius Gaižauskas ir Jonas Jarutis kilus neramumams prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos ragina Lietuvos valdančiuosius solidarizuotis su Lenkija, Lietuvai ir Lenkijai tarpusavyje derinti veiksmus, o ne improvizuoti veiksmus, kurie padarys daug žalos tiek Lietuvai, tiek santykiams su Lietuvos sąjungininke ir kaimyne Lenkija.

„Mums kelia nerimą valdančiosios daugumos planas stabdyti nelegalius migrantus, juos įsileidžiant į mūsų teritoriją, po to išskirstant mažomis grupelėmis ir grąžinant atgal į Baltarusiją. Su tokiu valdančiųjų planu Lietuva labai stipriai paves lenkus, kuriems pirmiems šiąnakt teko atlaikyti nelegalių migrantų bandymą šturmuoti Baltarusijos ir Lenkijos sieną“, – sako NSGK narys, Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis. Pasak jo, Lietuvos ir Lenkijos veiksmai turi būti derinami.

Su tokiu valdančiųjų planu Lietuva labai stipriai paves lenkus, kuriems pirmiems šiąnakt teko atlaikyti nelegalių migrantų bandymą šturmuoti Baltarusijos ir Lenkijos sieną.

„Lietuvoje praėjusią savaitę lankėsi Lenkijos parlamento Gynybos komiteto nariai su kuriais NSGK jau aptarėme susidariusią situaciją pasienyje ir tarėmės koordinuoti bendrus veiksmus, nes hibridinės atakos taikomos tiek prieš mūsų valstybes, tiek visą ES. Mes turime derinti savo veiksmus su kolegomis iš Lenkijos ir elgtis vienodai, taikant atgrasymo ir neįleidimo politiką, kas neblogai veikė pastaruosius mėnesius. Ir tam turi būti sutelktos pasienio tarnybos, policijos, kariuomenės pajėgos. Jeigu elgsimės taip, kaip siūlo valdantieji, nepadės nei nepaprastoji padėtis, nei sąjungininkai“, – sako J. Jarutis.

NSGK pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas ragina valdančiuosius realiai vertinti situaciją, neimituoti veiksmų, po kuriais slepiama nekompetencija ir vietoj politinio blaškymosi viešojoje erdvėje, pasitelkti abiejų valstybių, Lietuvos ir Lenkijos, bei sąjungininkų strategus.

„NATO gali stabdyti tokius hibridus. Tai jau buvo daryta kelis kartus, kai kilo panašios grėsmės dėl masinių migrantų srautų. O ir tik taip galime sutelkti paramą iš kitų valstybių bei solidžiai prisijungti prie Lenkijos dabartinės situacijos“, – teigia D. Gaižauskas.

LVŽS frakcijos nariai primena, jog negalima ignoruoti fakto, kad nelegalių migrantų, tiek jau esančių Lietuvoje, tiek judančių Lietuvos ir Lenkijos sienų su Baltarusija link yra gerai koordinuojami. 

„Tuo pačiu metu, kai Lenkijos sienos link pajudėjo nelegalių migrantų kolona, Lietuvoje visose pabėgėlių stovyklose prasidėjo neramumai. Tai rodo, kad šie veiksmai yra koordinuojami ir tai, kad Lietuvoje pabėgėlių stovyklose yra infiltruoti žmonės, kurie koordinuoja veiksmus ir organizuoja neramumus. Tai dar kartą įrodo, kad ši pabėgėlių krizė yra dirbtinai sukelta tam, kad keltų sumaištį ir provokuotų konfliktus”, – sako J. Jarutis.

Abejonių dėl nepaprastosios padėties turi tik „valstiečiai“

Kilus įtampai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, beveik visos opozicinės Seimo frakcijos ketina palaikyti valdančiųjų siūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruože su Baltarusija. Išimtis tik „valstiečiai“. Valdantiesiems ir didžiajai daliai opozicijos pripažįstant, kad nepaprastoji padėtis pasienio ruože su Baltarusija yra būtina, nes jau artimiausiu metu šimtai migrantų gali bandyti šturmuoti Lietuvos sieną, „valstiečiai“ abejoja tokio siūlymo tinkamumu. Kaip sako „valstietis“ D. Gaižauskas, kyla klausimų, ar siūlymas įvesti nepaprastąją padėtį 5 kilometrų į šalies gilumą pasienio su Baltarusija ruože prisidės prie situacijos suvaldymo.

„Nepaprastosios padėties įvedimas gali sukelti daugiau problemų Lietuvos gyventojams. Tačiau kaip padės suvaldyti migrantų antplūdžius, mes kol kas nesuprantame. Mes norėtume išgirsi iš tarnybų, ko joms reikia. Galbūt yra kažkokie įstatyminiai trikdžiai, kurie neleidžia jiems atlikti savo pareigų. Jeigu tikrai tai būtų patvirtinta, mes labai rimtai svarstytume apie nepaprastosios padėties įvedimą pasienio ruože, tam tikroje teritorijoje“, – Seime žurnalistams sakė D. Gaižauskas.

„Šiam momentui mes tokių paaiškinimų ir logiškų argumentų negirdime nei iš opozicijos, nei pozicijos. Laukiame paaiškinimų“, – pridūrė jis.

Likusios opozicinės frakcijos linkusios pritarti

Tuo tarpu kitos opozicinės Seimo frakcijos kur kas pozityviau vertina Vyriausybės iniciatyvą, kuri Seimą turėtų pasiekti jau antradienį.

„Priimtas saliamoniškas sprendimas. Nepaprastąją padėtį paskelbti pasienio ruože, kur ir nesant ypatingiems įvykiams, gyventojai yra pripratę prie nuolatinių ir asmens tapatybės dokumentų patikrinimo ir prie to režimo, koks yra dabar“, – Seime žurnalistams sakė Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Nepaprastosios padėties įvedimas gali sukelti daugiau problemų Lietuvos gyventojams. Tačiau kaip padės suvaldyti migrantų antplūdžius, mes kol kas nesuprantame.

Antradienį paaiškėjus, kad valdantieji yra linkę siūlyti nepaprastąją padėtį skelbti ne pasienio su Baltarusija savivaldybėse, bet pasienio ruože su Baltarusija, pritarimą išsakė ir opozicinės Seimo frakcijos „Vardan Lietuvos” seniūnas Saulius Skvernelis.

„Mes frakcijoje šiandien apsisprendėme (...), kad tokį teikimą palaikysime. Žinoma, priklausys, kokie ribojimai bus tame ruože“, – teigė jis.

Pirmadienį dėl nepaprastosios padėties reikalingumo dar abejoję valdančiuosius ketina palaikyti ir Seimo socialdemokratai.

„Įsigilinę tikrai palaikysime. Šiuo atveju aiškumas didesnis, nes buvo daug kalbama ir neaišku, apie ką. Dabar kiekvienam siūlymui yra tam tikros pateisinamos priežastys“, – antradienį Seime kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Pritarimą siūlymui ketina išsakyti ir parlamento „darbiečiai“.

„Iš esmės mes pritariame nepaprastajai padėčiai pasienio ruože. Nepaprastoji padėtis yra reikalinga ir mes turime būti pasiruošę tam, kas dabar vyksta šalia Lenkijos sienos. Tai faktas“, – Eltai teigė Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

ELTA primena, kad Vyriausybė antradienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui pasienio su Baltarusija ruože mėnesiui įvesti nepaprastąją padėtį. Vyriausybei pritarus, siūlymui dar turės pritarti ir Seimas.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti pasienio ruože su Baltarusija, 5 kilometrus nuo jo bei neteisėtų migrantų apgyvendinimo objektuose.

Ministerija siūlymą dėl nepaprastosios padėties įvedimo pasienio ruože pateikė reaguodama į sudėtingą situaciją Lenkijos pasienyje, kai šimtai migrantų bandė šturmuoti valstybės sieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Adas

Matyt kazkam jankiai moka uz perversmu organizavima...

manau

Nereikėjo jankių nurodymu Baltarusijoje perversmą organizuoti ir golodomoru marinti, dabar nereikėtų inkšti.

butent reikia skubos tvarka derint klausimus su lenkija

ir bendrom jegom spaust Briuselio iskrypelius imtis sprest skubois tvarka imigrantu klausima , o siuo metu gynt su ginklu valstybine siena ... pajungt y gynyba kariuomene, spec dalinius, policajus ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS