M. Navickienė: Vengrijos veto kaina Ukrainai – šalis ant socialinės krizės slenksčio | Diena.lt

M. NAVICKIENĖ: VENGRIJOS VETO KAINA UKRAINAI – ŠALIS ANT SOCIALINĖS KRIZĖS SLENKSČIO

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monika Navickienei  Belgijoje susitikus su Ukrainos socialinės politikos ministre Oksana Zholnovychc, ši paatviravo, kad nesulaukus Vengrijos blokuojamos ES finansinės paramos iki kovo, Ukraina nebepajėgs toliau užtikrinti socialinės srities finansavimo.

Kaip praneša ministerija, vykstančioje EPSCO taryboje ministrė M. Navickienė ragino ES nares susitelkti ir kuo skubiau suteikti finansinę paramą Ukrainai.

„Ukrainos ministrė buvo labai atvira: nesulaukus blokuojamos finansinės paramos iki kovo, jos šalis nebepajėgs toliau užtikrinti socialinės srities finansavimo. Ir tai ne tik pavienės išmokos – tai ir pensijos, paslaugos, kurių taip reikia vis labiau karo sunkumų slegiamiems Ukrainos žmonėms. Tai ir sužeistieji, negalią fronte įgiję žmonės, kurių gydymas, reabilitacija ir integracija kainuoja. Tokia yra vieno „ne“ kaina“, – pabrėžė M. Navickienė.

Ministrė M. Navickienė pažymėjo, kad jeigu ES nepavyksta susitarti anksčiau įprastais laikytuose formatuose, būtina nedelsiant ieškoti ir rasti kitą mechanizmą, kuriuo sutinkančios padėti šalys paramą užtikrintų įmanomai greičiau.

„Mūsų tikslas turi būti vienas – jeigu nepavyksta susitarti anksčiau įprastais laikytuose formatuose, padėti Ukrainai ieškoti naujų mechanizmų, be Vengrijos pritarimo, kuriais galėtume užtikrinti tai, kad tiek socialinė apsauga, tiek kitos funkcijos būtų užtikrinamos“, – sako M. Navickienė.

Ministrių susitikime taip pat buvo aptartos ir tolesnės abiejų šalių bendradarbiavimo stiprinimo galimybės: Lietuvos parama Ukrainai siekiant tapti Europos Sąjungos nare, dalyvavimas Ukrainos atstatymo procesuose, pasidalinti su Ukraina stojimo į ES proceso, teisės aktų ir socialinės bei darbo politikos suderinimo su ES standartais patirtimi.

Per 2023 m. buvo surengti keli nuotoliniai ekspertų susitikimų, o šių metų vasario mėnesį planuojamas Ukrainos ekspertų ir aukšto lygio atstovų vizitas į Lietuvą, kurio metu bus pristatyta mūsų šalies institucinės reformos įgyvendinimo praktika.

Lietuva su Ukraina yra pasirašiusi dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo užtikrinant vaikų apsaugą per Rusijos sukeltą karą. Šalys susitarė bendradarbiauti užtikrinant iš Ukrainos atvykusių be tėvų globos likusių vaikų teises, jų tinkamą atstovavimą, geriausių interesų užtikrinimą.

Ministrė M.Navickienė kartu su Ukrainos ministre taip pat yra pasirašiusi bendrą pareiškimą, kuriuo smerkiami Rusijos įstatymų pakeitimai, leidžiantys supaprastina tvarka Rusijoje įvaikinti iš Ukrainos Donbaso ir Luhansko sričių perkeliamus ukrainiečius vaikus.

Nuo karo pradžios dešimtys tūkstančių vaikų buvo priverstinai deportuoti iš Ukrainos į Rusiją, nesilaikant Ukrainos įstatymuose nustatytų būtinų procedūrų.

GALERIJA

  • M. Navickienė: Vengrijos veto kaina Ukrainai – šalis ant socialinės krizės slenksčio
Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, Monika Navickienė, Oksana Zholnovychc, socialinė krizė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS