M. Sinkevičius apie ginčą dėl EVT: tai galios žaidimai, kuriems diriguoja konservatoriai | Diena.lt

M. SINKEVIČIUS APIE GINČĄ DĖL EVT: TAI GALIOS ŽAIDIMAI, KURIEMS DIRIGUOJA KONSERVATORIAI

Laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius teigia, kad konservatoriai klausimą dėl to, kas turėtų vykti į Europos Vadovų Tarybą (EVT), aštrina neatsitiktinai.

Pasak M. Sinkevičiaus, tai yra „gerai apgalvotas ir koordinuotas veikimas“, kuriam diriguoja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovai.

„Paskutiniai konservatorių atstovų pareiškimai liudija, kad tai yra galios žaidimai. Prezidentą „galių uzurpavimu“ kaltina parlamentarai Žygimantas Pavilionis, Matas Maldeikis. Bet akivaizdu, kad visus tuos veiksmus užkulisiuose koordinuoja ir jiems diriguoja partijos vedliai, nors viešai, pavyzdžiui, premjerė Ingrida Šimonytė laikosi atokiau. Tai taktika, siekiant sutelkti kuo daugiau galios savo rankose, bet tuo pačiu nebūti pagrindinėse fronto linijose“, – sako M. Sinkevičius.

Paskutiniai konservatorių atstovų pareiškimai liudija, kad tai yra galios žaidimai.

Jis primena, kad TS-LKD atstovų pozicija – prezidentas ar premjeras turėtų vykti į EVT – pasikeitė, kuomet šalies vadovu buvo išrinktas Gitanas Nausėda, o minėtas klausimas pradėtas kelti išsyk suformavus valdančiąją daugumą.

„Socialdemokratai nuo pat pradžių sakė, kad ta kova visai ne apie turinį, o kova dėl galios. TS-LKD atstovams viskas buvo gerai, kai į EVT važiavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau pasibaigus jos kadencijai jie savo poziciją pakeitė radikaliai. Čia klausimas apie įtaką, kurią konservatoriai nori plėsti, o ne nuoširdus noras ar rūpestis valstybės interesais“, – vertina M. Sinkevičius.

Jis taip pat primena, kad TS-LKD dar vasario pabaigoje paskelbė, jog inicijuoja visų rinkimų sistemų peržiūrą, kalbėjo apie vienmandačių apygardų galima panaikinimą.

„O užvakar jie poziciją ūmai pakeitė: paskelbė, kad persigalvojo ir nieko nebedarys. Dar prieš porą mėnesių kalbėjo, kad būtina peržiūrėti rinkimų įstatymus, kad reikia nagrinėti, ar tiesioginiai prezidento rinkimai atitinka jo įgaliojimus ir pan. Skambėjo argumentai, kad tokie siūlymai yra „seniai pribrendę“, „laikas diskutuoti iš esmės“. Ką visa tai reiškia? Matyt, pasižiūrėjo gyventojų apklausas, pasitikrino visuomenės temperatūrą ir apsisprendė, kad dar ne laikas, nes iššauks ugnį“, – mano M. Sinkevičius.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda Portugalijos Porto mieste dalyvaus neformalioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) ir viršūnių susitikime socialiniais klausimais.

Penktadienį, gegužės 7 d., ES pirmininkaujančios Portugalijos organizuojama aukšto lygio konferencija skirta Europos socialinės politikos prioritetų aptarimui bei įtvirtinimui ES strateginėje darbotvarkėje.

Šeštadienį, gegužės 8 d., ES vadovai bursis į neformalią EVT, kur patvirtins ES socialinės politikos prioritetus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gytis

Visi buvę prenjerai Kirkilas,Kubilius,Butkevičius, Skvernelis sutinka su nuomone, kad pagaliau klausimas kas ir kokiais klausimais važiuoja į EVT būtų pagaliaus konstitucinio tesmo išaiškintas. Jie visi skirtingų partijų premjerai ir tuo klausimu vieningi. Gynybos ir saugumo klausimais Prezidentas, krašto vidaus ir ekonomikos klausimais Premjeras. Jonavos meras tik savo savivaldybėj gali nurodinėt, bet ir ten yra taryba iš visų partijų. Ne jam čia tuo klausimu spręst.

Na matote ,

ir socdemai , konservatorių šešėliai opozicijoje ir šioje suprato ? :)) Kažkaip ilgai galvojote :)))

klp

ne Jonavos kaimo merui spręsti apie EVT

SUSIJUSIOS NAUJIENOS