Minint dalies Sakartvelo okupaciją, Lietuva ragina stabdyti Rusiją Ukrainoje | Diena.lt

MININT DALIES SAKARTVELO OKUPACIJĄ, LIETUVA RAGINA STABDYTI RUSIJĄ UKRAINOJE

  • 0

Pamokos nebuvo išmoktos, minint dalies Sakartvelo okupacijos 14-ąsias metines pirmadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, ragindama stabdyti Rusiją, tęsiančią karinę agresiją Ukrainoje.

„Prieš 14 metų Rusija įsiveržė į Sakartvelą. Agresija parodė atsinaujinusį ir vis besiplečiantį Rusijos revanšizmą. Pasaulis tada privalėjo sustabdyti Putiną. Pamokos nebuvo išmoktos“, – rašoma ministerijos „Twitter“ pranešime.

„Rusija turi būti sustabdyta Ukrainoje dabar. Gana“, – teigiama jame.

Palaikymą Sakartvelui ir paramą šalies teritoriniam vientisumui tviteryje išreiškė ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasaulis tada privalėjo sustabdyti Putiną. Pamokos nebuvo išmoktos.

„Rusija turi atsakyti už savo nusikaltimus, nes jos godumas suverenios teritorijos, dominavimo ir galios tik auga. Lietuva tvirtai remia Gruzijos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir euroatlantinį kelią“, – teigiama įraše.

2008 metų rugpjūtį tuometinis Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Sakartvelo teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą karinę okupaciją.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Gairės: URM, Sakartvelas, Rusija, okupacija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS