Ministerija gina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento pertvarką | Diena.lt

MINISTERIJA GINA NARKOTIKŲ, TABAKO IR ALKOHOLIO KONTROLĖS DEPARTAMENTO PERTVARKĄ

  • 0

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) gina Vyriausybės sprendimą dalį Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento funkcijų perduoti kitoms institucijoms.

„Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodę pareiškimai apie tai, kad departamentas yra naikinamas, neatitinka tikrovės. Jo veikla pertvarkoma, tačiau bus tęsiama“, - ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia ministerija.

Vyriausybė praėjusią savaitę iš principo nusprendė alkoholio kontrolę pavesti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, o Tabako kontrolės funkcijas perduoti Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai.

„Alkoholio ir tabako kontrolės funkcijų, licencijuotos veiklos priežiūros perdavimas kitoms rinkos priežiūrą vykdančioms institucijoms, turinčioms padalinių tinklą visoje Lietuvoje, ne tik padės išvengti kontrolę vykdančių institucijų tikrinimų dubliavimosi, bet ir užtikrins efektyvesnę minėtų psichoaktyvių medžiagų kontrolę šalies mastu. Numatoma perduoti ne tik funkcijas, bet ir pareigybes, susijusias su licencijuotos veiklos priežiūra bei valstybine alkoholio ir tabako kontrole“, - sakoma SAM pranešime.

Ministerijos aiškinimu, didesnės priežiūros institucijos, turinčios savo teritorinius padalinius, gali efektyviau paskirstyti savo pajėgumus atsižvelgiant į ūkinių veiklų riziką, verslo subjektų pasiskirstymą šalies teritorijoje.

„Numatoma, kad Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir toliau vykdys alkoholio, tabako, kitų psichiką veikiančių medžiagų prevencijos ir kontrolės politikos priemonių įgyvendinimą, organizuos ir koordinuos vartojimo, jo padarinių, alkoholio, tabako, kitų psichiką veikiančių medžiagų bei narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvartos stebėseną“, - pabrėžia SAM.

SAM siūlymu paremtą Vyriausybės sprendimą dėl departamento funkcijų mažinimo aštriai sukritikavo Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

„Būtų juokinga, jei nebūtų graudu, nes gali atsitikti taip, kad sveikatos ministrė gali įgyvendinti seną alkoholio ir tabako gamintojų svajonę sugriauti valstybėje egzistuojantį tabako ir alkoholio kontrolės kompetencijos centrą, o alkoholį kontroliuoti kaip dešrą ar kulinarijos paveldą, o cigaretes - kaip lygintuvus ar skutimosi mašinėles“ , - praėjusią savaitę paskelbtame komentare apgailestavo A.Veryga, taip pat nurodęs, kad pasitraukia iš ministrės visuomeninio konsultanto pareigų, nes ji „griauna ir gadina tai, ko pati nei kūrė, nei gali suvokti kai kurių struktūrų ar priimtų sprendimų svarbos“.

Šiuo metu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamente patvirtintos 38 pareigybės. Šis departamentas buvo įsteigtas 2011 metais, sujungiant Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą ir Narkotikų kontrolės departamentą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS