Ministerija pradėjo vidinį tyrimą dėl ambasadoriaus Rusijoje R. Motuzo | Diena.lt

MINISTERIJA PRADĖJO VIDINĮ TYRIMĄ DĖL AMBASADORIAUS RUSIJOJE R. MOTUZO

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį pradėjo tarnybinį patikrinimą, per kurį nagrinės teisėsaugos pateiktą informaciją apie galimą ambasadoriaus Rusijoje Remigijaus Motuzo nusižengimą.

„Ministerija pradėjo tarnybinį patikrinimą pagal Generalinės prokuratūros pateiktą informaciją“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Prokuratūra penktadienį pranešė, kad ambasadoriui panaikino specialiojo liudytojo statusą byloje dėl galbūt neskaidraus vizos išdavimo Rusijos verslininkui, tačiau diplomato veiksmuose įžvelgė tarnybinio nusižengimo požymių ir perdavė šią informaciją Užsienio reikalų ministerijai.

Specialiojo liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet nėra pagrindo įtarimams pateikti.

Panaikinus šį statusą, R. Motuzas apklaustas kaip paprastas liudytojas.

Ambasadorius lieka atšauktas konsultacijoms ir dirba Vilniuje, kol nebus baigtas tarnybinis tyrimas, teigė R. Jakilaitienė.

Teisėsauga tyrime dėl vizos išdavimo yra pateikusi įtarimus buvusiam ilgamečiam diplomatui, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovui Rimantui Šidlauskui, Rusijos piliečiui banko savininkui Rinatui Nasirovui ir verslininkui Albinui Bieliauskui.

Prokurorai įtaria, kad R. Šidlauskas už kyšį pažadėjo paveikti asmenis, jog R. Nasirovui būtų išduota Šengeno viza.

R. Nasirovui ir jo sūnui vizos kovo pabaigoje išduotos pagal R. Šidlausko raštišką iškvietimą.

Ambasadorius Rusijoje R. Motuzas yra patvirtinęs, kad prieš išsiųsdamas iškvietimą verslo atstovas jam paskambino. Diplomatas teigė, kad R. Šidlauskas paprašė pasižiūrėti, „kad viskas būtų gerai“.

R. Motuzas tvirtino atsakęs R. Šidlauskui: „Gerai, pasižiūrėsime“. Anot jo, tai yra „eilinė retorika, kurią pasakėme ir pamiršome“.

Diplomatas nurodė R. Šidlausko laišką su iškvietimu gavęs praėjus kelioms dienoms po pokalbio ir persiuntęs jį konsulams be jokio papildomo teksto.

Anot ambasadoriaus, vizos išdavimas R. Nasirovui atitiko visus reikalavimus.

R. Motuzas Lietuvos ambasadoriumi Rusijoje dirba nuo 2015 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulė

Tai jau ketveri metai kaip ambasadorius. Pats laikas grįžti į namo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS