Ministras: naktinių taikiklių įteisinimas medžioklėje nesusijęs su krašto gynyba | Diena.lt

MINISTRAS: NAKTINIŲ TAIKIKLIŲ ĮTEISINIMAS MEDŽIOKLĖJE NESUSIJĘS SU KRAŠTO GYNYBA

Siekis naktinius taikiklius naudoti medžioklėje neturi nieko bendro su krašto gynyba, teigia krašto apsaugos ministras.

„Kariams reikia naktinio matymo taikiklių, kad gintų kraštą, medžiotojams – kad medžiotų. Tą noriu pabrėžti“, – BNS sakė Arvydas Anušauskas, komentuodamas Medžioklės įstatymo pataisų argumentus, jog medžiotojai, įsigiję naktinių taikiklių, galės prisidėti prie krašto apginamumo.

Ministras akcentavo, kad už krašto gynybą yra atsakinga kariuomenė, ir tam nepakanka turėti ginklo bei optikos, būtina užsitikrinti ir šaudmenų tiekimą.

„Karo metu esmė yra ne tai, kad turi ginklą, o tai, kaip tu aprūpintas esi. Ginklai yra skirtingų sistemų, jeigu tu nesi aprūpinamas, tiesiog tuomet tai gražus žaislas, kuris, deja, tik labai trumpą laiką kam nors pasitarnautų. Karinėse struktūrose viskas kitaip“, – tvirtino jis.

A. Anušauskas priminė patarlę, kad vienas lauke – ne karys.

„Suprantu medžiotojų interesą, tačiau mojuoti krašto apsaugos vėliava čia ne visai ta vieta“, – teigė jis.

Suprantu medžiotojų interesą, tačiau mojuoti krašto apsaugos vėliava čia ne visai ta vieta.

Pasak ministro, dalis medžiotojų yra Šaulių sąjungos nariai, jie gali įsigyti ir jau yra įsigiję naktinių taikiklių, tik šiuo metu jų negali naudoti medžioklėje.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė taip pat pabrėžė, kad įstatymas civiliams asmenims jau leidžia įsigyti naktinių taikiklių, tik jie draudžiami medžioklėje.

„Pernai gegužės mėnesį priėmėme Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, kur būtent naktiniai taikikliai buvo perkelti iš A kategorijos į C kategoriją, kas leidžia juos naudoti civilinėje apyvartoje“, – BNS sakė parlamentarė.

Anot jos, šių priedėlių priskyrimas A kategorijai ir buvo savotiškas saugiklis, kad aplinkos ministras vienašališkai nepakeis savo įsakymo ir neleis naktinių taikiklių naudoti medžioklėje.

„Man atrodo, jeigu kalbame apie krašto gynybą, medžiotojai tiesiog turėtų stoti į šaulius, ten gauti konkrečią savo rolę gynyboje, o medžioklei naktiniai taikikliai neturėtų būti naudojami, nes vis dėlto turime atskirti gamtą nuo krašto gynybos“, – tvirtino A. Gedvilienė.

Pernai gegužę Seimas pakeitė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą ir naktinius taikiklius išbraukė iš A kategorijos ginklų, kurie civilinėje apyvartoje yra draudžiami. Tuomet ši pataisa motyvuota pasirengimu ginti kraštą, netikėtai užpuolus priešui.

Medžioklei naktiniai taikikliai neturėtų būti naudojami, nes vis dėlto turime atskirti gamtą nuo krašto gynybos.

Dabar Seimas svarsto naktinius taikiklius įteisinti ir medžioklėje. Ši pataisa taip pat argumentuojama pasirengimu ginti valstybę. Vienas siūlymo iniciatorių konservatorius Arvydas Pocius teigė, kad šiuos taikiklius įsigiję medžiotojai esant reikalui galėtų prisidėti prie šalies gynybos užtikrinimo, taip pat padėtų suvaldyti afrikinį kiaulių marą.

Pagal projektą, naktinio matymo prietaisus būtų leidžiama naudoti tik medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus, taip sudarant sąlygas geriau reguliuoti jų populiaciją, tačiau gamtosaugininkai ir siūlymo kritikai pabrėžia, kad bus neįmanoma sukontroliuoti, ar naktiniai taikikliai nebus naudojami ir kitiems žvėrims medžioti.

Dabar naktinius taikiklius naudoti medžioklėje draudžia aplinkos ministro tvirtinamas teisės aktas.

Socialdemokratas Linas Jonauskas pasiūlė šį draudimą įrašyti į Medžioklės įstatymą, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas jo projektą pakeitė, nubalsuodamas, kad naktiniai taikikliai medžioklėje būtų naudojami.

Po tokio Seimo komiteto sprendimo iš pareigų pasitraukė aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vėliau tas pats Aplinkos apsaugos komitetas pritarė Laisvės frakcijos narės Ievos Pakarklytės siūlymui vis dėlto drausti naktinius taikiklius, bet praėjusią savaitę Seimas atmetė jos pataisą.

Po Seimo balsavimo L. Jonauskas ir premjerė Ingrida Šimonytė irgi registravo siūlymą neleisti medžioti naudojant naktinius taikiklius ir jų priedus, pritvirtintus prie optinių taikiklių.

Taip pat siūloma drausti medžioklę medžiokliniais lankais, naudoti kovinių ir agresyvių veislių šunis.

I. Pakarlytė su kitais parlamentarais siūlo, kad jeigu vis dėlto būtų priimtos naktinius taikiklius leidžiančios pataisos, jos pradėtų galioti ne anksčiau kaip 2025 metų rugsėjį.

Galutinai apsispręsti dėl Medžioklės įstatymo pataisų Seimas planuoja ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Visi sulai nori brakonieriauti

Vadinami medziotojai

Ne i tema

Lietuva, pakankamai neturedama net automatu savo pasienio tarnyboms, perka "Nasams" sistemas Ukrainai. Kas cia dedasi "Ant Lietuvos"?!

naktiniai taikikliai

pasirodo ir tarp medžiotojų yra peder@stų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS