Ministras: politikai negali kištis į teismų sprendimus dėl Vijūnėlės „dvaro“ | Diena.lt

MINISTRAS: POLITIKAI NEGALI KIŠTIS Į TEISMŲ SPRENDIMUS DĖL VIJŪNĖLĖS „DVARO“

Teisingumo ministerija neturi kompetencijos spręsti vadinamojo Vijūnėlės dvaro klausimo, o politikai apskritai negali kištis į teismų sprendimus, sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Tokią poziciją jis pateikė po ketvirtadienį vykusio susitikimo su Druskininkų savivaldybės administracijos atstovais.

„Teisinėje valstybėje galioja teisės viršenybės principas. Juo labiau politikams negalima kištis į teisminius procesus“, – teigė E. Jankevičius.

Lietuvos aukščiausiajam teismui įpareigojus nugriauti statinį, Druskininkų savivaldybė siekia jį perimti ir įkurti čia M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Savivaldybė liepą dėl šio klausimo kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją, ši pavedė klausimą išnagrinėti Aplinkos ir Teisingumo ministerijoms. Aplinkos ministerija prieš savaitę informavo, kad Vijūnėlės „dvaro“ išsaugojimas sukeltų prielaidas pažeisti įstatymus ir viešąjį interesą.

Teisinėje valstybėje galioja teisės viršenybės principas. Juo labiau politikams negalima kištis į teisminius procesus.

Tuo metu E. Jankevičius tvirtina, kad savo teisių gynybai reikėtų „ieškoti ne politinio užnugario, o rinktis teisinį, įstatymų nustatytą kelią“.

„Civilinio proceso kodeksas numato taikaus susitarimo galimybę bet kurioje proceso stadijoje, taip pat ir vykdymo procese. Tačiau Teisingumo ministerija neturi kompetencijų spręsti šio klausimo“, – sako E. Jankevičius.

Ministerija pabrėžia, kad teisės aktai leidžia taikos sutartį sudaryti tik bylos šalims, o galutinį sprendimą priima teismas, įvertinęs, ar ji neprieštarauja viešajam interesui.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas liepos viduryje antrą kartą paskelbė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas, tačiau Druskininkų valdžia toliau deda pastangas, jog pastatas būtų išsaugotas.

Šioje byloje valstybei atstovavo Generalinė prokuratūra, atsakovai yra pastato savininkai Žilvinas ir Zina Poviloniai. Ž. Povilonis siekia prisiteisti 1,8 mln. eurų žalą iš valstybės ir Druskininkų savivaldybės.

Ž. Poviloniui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui taip pat yra pateikti įtarimai teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kujis

Laikas kelti sekancia baudziamaja byla uz teismo sprendimu ignoravimo ir tyciojimosi. Ta buda, matau, vis dar stovi...

...

Teismo sprendimas, prieštaraujantis Viešam interesui, yra NIEKINIS sprendimas! BET - ne pagal įstatymus pastatytas pastatas vadintinas BEŠEIMININKIU, ir už jį NIEKAM jokia kompensacija nepriklauso! (o štai bauda statytojams - PRIKLAUSO).

...,nePOLITIKAS TODEL!!!...,

kaip AKTYVUS PILIETIS galiu paREIKSTI SAVO!!! NUOMONE...,manau,kad...VIJUNELES DVARAS turi likti VISUOMENES REIKMEMS???...,kaip anksciau SAKYDVO turi TARNAUTI LIAUDIES GEROVEI... TASKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS