Ministras: tarptautiniam fondui oro gynybos priemonėms Ukrainai Lietuva skyrė 16 mln. eurų | Diena.lt

MINISTRAS: TARPTAUTINIAM FONDUI ORO GYNYBOS PRIEMONĖMS UKRAINAI LIETUVA SKYRĖ 16 MLN. EURŲ

  • 0

Lietuva skyrė 16 mln. eurų Jungtinės Karalystės vadovaujamam fondui oro gynybos priemonėms Ukrainai įsigyti, sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Ministras ketvirtadienį Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikime pristatė naujausią Lietuvos karinės pagalbos Kyjivui paketą, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

„Lietuva įsipareigojusi išlaikyti nekintančią karinės paramos apimtį, kurios vertė sudarytų ne mažiau 0,25 proc. nuo BVP (bendrojo vidaus produkto – BNS). Oro gynyba, išminavimas, bepiločių orlaivių ir kovos su bepiločiais orlaiviais sistemos – tai Lietuvos teikiamos karinės paramos Ukrainai prioritetai. Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad Lietuva skyrė 16 mln. eurų Jungtinės Karalystės vadovaujamam Tarptautiniam fondui oro gynybos priemonėms įsigyti“, – pranešime sakė L. Kasčiūnas.

Gegužės ir birželio Lietuvos materialinės paramos Ukrainai paketą sudaro šarvuočiai M113, 5,56 mm kalibro šaudmenys, kovos su bepiločiais orlaiviais ir žvalgybinių dronų sistemos, elektros generatoriai, lauko gultai, sunkvežimių padangos. Pasak ministerijos, parama Ukraina pasieks dar šią savaitę.

Perduodami šarvuočiai yra skirti Ukrainos kariuomenės išminavimo pajėgumams stiprinti ir yra neatlygintinas Lietuvos indėlis į bendrai su Islandija vadovaujamos Išminavimo koalicijos telkiamą paramą, teigia KAM.

Oro gynyba, išminavimas, bepiločių orlaivių ir kovos su bepiločiais orlaiviais sistemos – tai Lietuvos teikiamos karinės paramos Ukrainai prioritetai.

L. Kasčiūnas ketvirtadienį Briuselyje taip pat dalyvavo NATO gynybos ministrų susitikime, NATO ir Ukrainos Tarybos posėdyje. Aljanso šalių ministrai aptarė NATO atgrasymo ir gynybos pajėgumus bei pasirengimą liepos mėnesį Vašingtone vyksiančiam NATO aukščiausiojo lygio susitikimui.

„Kuo tvirtesnis bus mūsų ilgalaikis įsipareigojimas Ukrainai, tuo greičiau baigsis karas“, – susitikime sakė ministras, kurį cituoja ministerija.

Taip pat buvo suplanuoti dvišaliai L. Kasčiūno susitikimai su Lenkijos, Turkijos, Prancūzijos gynybos ministrais, NATO karinio komiteto primininku admirolu Robu Baueriu, NATO paramos ir pirkimų agentūros NSPA vadove Stacy Cumming (Steise Kaming).

Pasibaigus vizitui Belgijoje, ministras birželio 15 dieną išvyks į Daniją, kur susitiks su Danijos gynybos ministru Troelsu Lundu Poulsenu bei Danijos parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Rasmusu Jarlovu.

Jis taip pat dalyvaus organizacijos „Rasmussen Global“ rengiamoje Baltijos jūros saugumo konferencijoje.

GALERIJA

  • Ministras: tarptautiniam fondui oro gynybos priemonėms Ukrainai Lietuva skyrė 16 mln. eurų
KAM nuotr.
Gairės: Laurynas Kasčiūnas, karas Ukrainoje, fondas, oro gynybos priemonės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS