Ministrė: pranešimai apie sprogmenis – koordinuota ataka, Lietuva tarsis su Latvija ir Estija | Diena.lt

MINISTRĖ: PRANEŠIMAI APIE SPROGMENIS – KOORDINUOTA ATAKA, LIETUVA TARSIS SU LATVIJA IR ESTIJA

Pranešimai apie sprogmenis yra kibernetinė ataka regiono mastu, Lietuva su Latvija ir Estija tarsis dėl veiksmų koordinavimo, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tai yra siekis sukelti tam tikrą paniką, tam tikra prasme destabilizuoti situaciją ir užkrauti institucijas, pirmiausia teisėsaugos, papildomu krūviu. Galima drąsiai pasakyti, kad tai yra organizuota kibernetinė ataka regiono mastu, nes ataką patiria ne tik mūsų valstybė, bet ir mūsų kaimynai“, – per spaudos konferenciją antradienį Vilniuje sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė situaciją antradienį aptarsianti su Latvijos ir Estijos kolegomis.

„Šiandien apie tai kalbėsiuosi su mūsų kaimynų, t. y. Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrais, aptarsime situacijas, kokios yra jų šalyse, jų praktikas ir veiksmų koordinavimą“, – informavo A. Bilotaitė.

Anot jos, Kriminalinės policijos biuras, atlikęs grėsmių vertinimą, pateikė išvadą, kad grasinantys laiškai „yra melagingi ir realaus pavojaus nėra“. Ministrė taip pat informavo, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„Yra išsiųsti ir paklausimai „Google“, yra jau gauti tarpiniai atsakymai, informacija šiuo metu vertinama ir analizuojama, bus labai svarbi. Vykdomas bendradarbiavimas su mūsų užsienio teisėsaugos partneriais“, – sakė ji.

Nustatyta 15 adresų

Lietuvos policijos generalinio komisaro Renato Požėlos teigimu, pavyko nustatyti keliolika adresų, kuriais siųsti grasinimai, taip pat identifikuoti kurstymai tai daryti socialiniame tinkle „Telegram“.

„Identifikuoti elektroninių paštų „gmail“, iš kurių siunčiami grasinimai, tai 15, nustatyta, kad elektroninių laiškų siuntėjai aktyviai dalyvauja „Telegram“ kanaluose, sukurtuose rusakalbėse prorusiškuose grupėse, ir kursto laiškų su grasinimais susprogdinti mokslo įstaigas (platinimą – BNS), tokius grasinimus“, – tvirtino policijos vadovas.

Jis įvardijo ir konkrečius „Telegram“ kanalus: „Pribaltiskij“, „Riga gamer“, „Pribaltiskij front“.

R. Požėla pabrėžė, kad Lietuvos policija dirba su Latvijos ir Lenkijos pareigūnais, operatyviai keičiasi naujausia informacija, atskirai šiuo klausimu bendrauja policijos vadovai.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas patvirtino, kad atakos siejamos su Rusija, ir, anot jo, kuo mažiau panikos jos sukels, tuo greičiau turėtų liautis.

„Vyksta dezinformacinė ataka jau trečia darbo diena. Turbūt svarbu pažymėti, kodėl pasirenkama darbo diena – kad būtų sutrikdyta visuomenės rimtis. Braižas, kurį mes matome pagal šituos pranešimus, (rodo, kad tai – BNS) greičiausiai su Rusija sietina ataka, todėl svarbu išlaikyti rimtį“, – sakė V. Vitkauskas.

Anot NKVC vadovo, sunku pasakyti, kiek ta ataka tęsis, bet tikriausiai priklausys nuo visuomenės reakcijos.

„Turbūt priklauso tas tęsimasis nuo to, kokia yra reakcija. Jei reakcija tokia, kad mes nerimaujame, keliame tam tikrą sąmyšį, įstaigos, kurios atsakingos už ugdymą, pasimetusios ir nutraukia ugdymo procesą, tas tęsimasis gali tęstis ilgiau nei mes norėtume. Bet jei elgsimės racionaliai ir ignoruosime tuos nereikalingus signalus,  manau, kad ta ataka turėtų greitai baigsis“, – kalbėjo V. Vitkauskas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos kancleris Julius Lukošius pažymėjo, kad mokykloms siūloma ugdymo procesą tęsti kaip įprastai.

„Suprantame, kad tokia žinutė galėjo išmušti mokyklas iš vėžių, bet matome, kad tai informacinė ataka ir jos tikslas – sutrikdyti ugdymo procesą. Kviečiame švietimo įstaigas vadovautis rekomendacijomis, kurios siūlo likti kontaktiniame ugdyme, būti budriems ir tęsti ugdymo procesą toliau“, – sakė J. Lukošius.

„Skydas“ įvestas tris kartus

Anot A. Bilotaitės, reaguojant į šiuos melagingus pranešimus, Lietuvos teisėsaugos institucijos su partneriais taip pat rengia „filtravimo ir blokavimo“ įrankius.

Policijos generalinis komisaras informavo, kad į grasinimų tyrimą įtrauktas Europolas, veiksmai derinami su kaimynais.

„Europolas įtrauktas, mes tikrai sujunginėsime savo pajėgumus regioniškai, nes tai problema, kuri neturi sienų“, – sakė R. Požėla.

Ant stogo Vilniaus lopšelyje-darželyje rasti įtartini paketėliai

L. Balandžio / BNS nuotr.

Policijos generalinis komisaras sakė, kad iš kompanijos „Google“ jau gauti tam tikri duomenys, siekiant nustatyti atakos organizatorius. Daugiau informacijos jis tvirtino negalintis pateikti, kaip ir pasakyti, ar aišku, iš kurios valstybės buvo siųsti grasinimai.

„Iš „Google“ jau gauti tam tikri duomenys, kurie analizuojami, (...) išsamiai mūsų bendradarbiavimo turinio neatskleisiu, bet yra tam tikros reikšmingos tarpinės informacijos, kuri analizuojama“, – teigė R. Požėla.

Pasak policijos vadovo, Lenkija su tokiomis atakomis susidūrė dar 2017 metais, tuomet pasiektas grasinančių pranešimų pikas, šiuo metu – Latvija ir Estija.

Pasak R. Požėlos, reaguojant į penktadienio naktį pradėtus siųsti grasinančius pranešimus planas „Skydas“ iš viso įvestas tris kartus.

„Planas „Skydas“ buvo įvedinėjamas tris kartus: vakar Kazlų Rūda, Vilniaus miestas ir šiandien irgi Vilniaus miestas, niekur informacija nepasitvirtino“, – sakė R. Požėla.

Naktį iš pirmadienio į antradienį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų gavo elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpose ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Praėjusį penktadienį Lietuvoje gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi. Tokių pranešimų būta ir savaitgalį.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog tokie platinami pranešimai yra koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Jau

Vakar reikejo dirbti koordinuotai visose srityse, nereike vaidint vieni už kitus protingesnių, valstybės kaip nykštukai o ambicijos kaip pas ameriką

jo

kad bilotu dunda visai nesugeba dirbt kalti rusai...

kazkaip

keista, tokiam technikos amziuje neranda kas siuncia tuos "sprogdinimo" pranesimus, o kai koks zmogelis pasisako pries valdzia, tai tuoj ji suranda ir patalpina i kaliuze
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS