Ministrų susitikime aptarti planai stiprinti Baltijos šalių gynybą ir paramą Ukrainai | Diena.lt

MINISTRŲ SUSITIKIME APTARTI PLANAI STIPRINTI BALTIJOS ŠALIŲ GYNYBĄ IR PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius antradienį dalyvavo Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) gynybos ministrų susitikime Londone, kuriame vertinant dabartinius saugumo iššūkius yra diskutuojama apie galimą atsaką į agresyvius Rusijos veiksmus.

 

 

 Ministrai aptarė planus sustiprinti Baltijos šalių gynybą ir paremti Ukrainą, informuoja Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja Jungtinė Karalystė, o pajėgas sudaro dešimties Šiaurės Europos šalių partnerių skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai: JK, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos.

„Atėjo laikas nustatyti JEF ambicijų lygį – šios pajėgos dar niekada nebuvo tokios svarbios ir aktualios kaip šiandien. Kalbame apie tai, kad Baltijos šalys yra vienas iš pagrindinių JEF regionų, todėl šios pajėgos turi turėti aiškią valią didinti indėlį į mūsų saugumą. Svarbu parengti galimybes tam, kad JK vadovaujamos pajėgos galėtų sustiprinti Baltijos valstybių gynybą ir atgrasymo poziciją. NATO ministrai sutaria, kad reikalinga stiprinti Aljanso rytinį flangą, o tą patį turi daryti ir JEF“, – sakė viceministras M. Abukevičius.

Savo pajėgumus JEF skiriančių šalių gynybos ministrai pasmerkė Ukrainos Donecko ir Luhansko regionus nepriklausomomis valstybėmis pripažinusios ir Rusijos Federacijos veiksmus, kurie pažeidžia Minsko susitarimus ir tarptautinę teisę. Taip pat pasmerktas Rusijos pajėgų telkimas pasienyje su Ukraina ir galimas tolesnis įsiveržimas į Donbasą, pažymima KAM pranešime.

Ministrams diskutuojant apie paramą Ukrainai, M. Abukevičius pabrėžė, kad Lietuva ir toliau aktyviai rems Ukrainą ne tik diplomatinėmis priemonėmis, bet ir stiprinant šalies gynybinius pajėgumus. Ministrai taip pat diskutavo apie JEF vystymosi perspektyvas – M. Abukevičius akcentavo, kad Lietuva mato JEF pajėgas kaip vieną iš pirmųjų atsako priemonių į bet kokią krizę, o dabar yra tinkamas metas tą įrodyti veiksmais.

Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra brigados dydžio aukštos parengties kovinis vienetas, skirtas reaguoti į netikėtas krizines situacijas Europoje ir už jos ribų: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis. JEF pajėgos visų pirma yra skirtos greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava. Jo padaliniai galėtų būti panaudojami ir NATO 5 straipsnio operacijoms.

Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS