Minskas: Lietuvos žvalgybos paviešintas incidentas Astrave tebuvo gaisras kibire | Diena.lt

MINSKAS: LIETUVOS ŽVALGYBOS PAVIEŠINTAS INCIDENTAS ASTRAVE TEBUVO GAISRAS KIBIRE

  • 5

Lietuvos žvalgybos paviešintas incidentas incidentas Astravo atominėje elektrinėje tebuvo užsidegęs kibiras su dažų likučiais, pareiškė Baltarusijos energetikos viceministras.

„Kalbant apie vadinamąjį „įslaptintą incidentą“, tai tebuvo užsidegę ištirpę dažų likučiai metaliniame kibire“, – teigė M. Michadiukas laikraščiui „Respublika“. Jį cituoja „Interfax“ naujienų agentūra.

Anot jo, incidentas įvyko pernai gegužę dėl darbuotojo kaltės, kuris nepaisė darbų saugos taisyklių ir prisidegė cigaretę šalia kibiro su dažais.

„Ugnis buvo greitai užgesinta. Suveikė priešgaisrinė sistema. Jokios žalos nebuvo padaryta nei įrangai, nei pastatui“, – sakė Baltarusijos energetikos viceministras.

Pasak jo, incidentas buvo tinkamai užfiksuotas ir ištirtas.

„Kaltininkai buvo nubausti: pažeidėjas ir jo vadovas, meistras, buvo atleisti. Visuomenė būtų buvusi informuota, jeigu ugnis būtų padariusi žalos įrangai arba pastatui – atominės elektrinės saugumui“, – teigė M. Michadiukas.

Jis taip pat pridūrė, kad pagal Tarptautinės atominės energijos agentūros taisykles apie tokius incidentus pranešti nebūtina.

„Pagal taisykles, apie tokį incidentą nereikia pranešti. Jis nutiko praėjimo/kabelių tunelyje tuo metu, kai buvo dažomos jo sienos. Nebuvo jokios grėsmės reaktoriui ar technologinėms sistemoms, taip pat nebuvo jokios grėsmės pasiruošimui atvežti branduolinį kurą, kuris nebuvo atgabentas tuo metu“, – tvirtino Baltarusijos energetikos viceministras.

„Kalbant apie Lietuvos informavimą apie incidentus, nutinkančius atominės elektrinės statybų metu, mes pasiūlėme savo kolegoms, diskutuojant apie Astravo elektrinės problemas, Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencijos rėmuose, kad turėtų būti sukurta informavimo procedūra ir incidentų, apie kuriuos būtų pranešama, skalė“, – sakė M. Michadiukas.

„Mes negavome jokių pasiūlymų. Mes negauname informacijos iš Lietuvos, kalbant apie panašius incidentus Ignalinos atominėje elektrinėje ir panašiose vietose, nors ir žinome apie juos“, – pridūrė jis.

Vasario pradžioje Valstybės saugumo departamento ir karinės žvalgybos paskelbtame tradiciniame grėsmių vertinime teigiama, kad Astravo atominė elektrinė įrengiama nepaisant tarptautinių saugumo standartų.

Žvalgybos ataskaitoje taip pat teigiama, kad pernai birželio pabaigoje dėl darbininkų aplaidumo buvo kilęs gaisras elektrinės pirmajame bloke šalia reaktoriaus, tačiau informacijos apie minėtą incidentą Baltarusijos institucijos nepateikė.

Baltarusija teigia, kad 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma Astravo atominė elektrinė pradės veikti šiais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Viena Astravo AE

laiko po kontrole visa nato sali... o gal net kelias... tikrai geras ginklas tos AE , visi privalomi kariniai pirkiniai is seimininko betiksliai...

Jooooo....tai stiprus baltarusiskas spjuvis

lietuvos [ bobuciu davatkeliu lygio] zvalgybininkams y nasrus......

Anonimas

Juokdariai toj žvalgyboj dirba...gal patys ir padegė ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS