Moldovos vicepremjerė: skaidrumas padės žengti link ES | Diena.lt

MOLDOVOS VICEPREMJERĖ: SKAIDRUMAS PADĖS ŽENGTI LINK ES

  • 2

Lietuvoje viešinti Moldovos vicepremjerė teigia, kad šalies valdžia pasiryžusi ištirti sukčiavimą bankininkystės sektoriuje ir negrįžtamai įtvirtinti eurointegracijos kursą.

„Mūsų Vyriausybės siunčiamas įsipareigojimas yra stiprus - galiausiai ištirti sukčiavimą bankininkystės sektoriuje, kuris, tiesą sakant, Moldovoje vyko pastaruosius dešimtį metų“, - antradienį žurnalistams Vilniuje sakė Natalija Gherman (Natalija German).

Moldovą pernai supurtė afera, per kurią, kaip įtariama, dingo daugiau nei milijardas eurų. Įtarimai dėl pinigų pasisavinimo iš bankų sistemos pareikšti ir buvusiam Moldovos premjerui Vladui Filatui.

Vicepremjerė teigė, kad bankininkystės skandalo tyrimas perduotas britų-amerikiečių audito kompanijai „Kroll“.

„Šalies viduje mes patyrėme neigiamų reiškinių, kitaip tariant, trukdžių, kurie, deja, yra būdingi daugeliui valstybių, ypač toje pasaulio vietoje, iš kurios esu kilusi aš. Jie trukdo progresyviam Moldovos visuomenės vystymuisi žengiant į Europos Sąjungą“, - kalbėjo vicepremjerė.

N.Gherman pripažino, kad Moldovai yra „šiek tiek sudėtinga“ reformuoti teisingumo sektorių gerinant prokuratūros darbą, kovą su korupciją, nes tai reikalauja „platesnio politinio žvilgsnio“ bei keisti visuomenės mentalitetą diegiant „nulinę toleranciją korupcijai“. Tačiau Moldovos Vyriausybės atstovė patikino, jog šalis taip pat siekia priimti reikiamas pataisas bankininkystės sektoriuje, kad „panašus neigiamas reiškinys neįvyktų ateityje“.

Anot jos, šiuo metu Moldovos visuomenė aktyviai palaiko Vyriausybės užsibrėžtus tikslus dėl skandalo tyrimo ir dėl įstatymų leidybos, o tai padės Moldovai žengti eurointegracijos link.

„Esu visiškai tikra, kad priėmus teisingus įsipareigojimus ir su Moldovos visuomenės palaikymu (...) eurointegracijos kursas Moldovai taps negrįžtamas“, - sakė ji.

N.Gherman antradienį Vilniuje dalyvavo šeštajame Lietuvos ir Moldovos dvišalio bendradarbiavimo Europos integracijos srityje komisijos posėdyje, kuriame aptarti Moldovoje Lietuvos vykdomi vystomojo bendradarbiavimo projektai, bendradarbiavimas kovos su korupcija ir pinigų plovimu srityse bei bankų sektoriaus reformavimas.

Moldova  yra Rytų partnerystės programos narė ir siekia narystės Europos Sąjungoje (ES), tačiau šalis yra kritikuojama dėl korupcijos.

Moldovos integracijai į Europos Sąjungą priešinasi Rusija, kurios kariuomenės daliniai nuo 1992 metų dislokuoti šalies Padniestrės srityje. 2014 metais Moldovai buvo suteiktas bevizis režimas su ES.

GALERIJA

  • Moldovos vicepremjerė: skaidrumas padės žengti link ES
  • Moldovos vicepremjerė: skaidrumas padės žengti link ES
  • Moldovos vicepremjerė: skaidrumas padės žengti link ES
URM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ooo

moldavijos ekonomika aukstenio lygio, negu lietuvos...

Nojus

Ši nutukusį paršą reiktų į skerdyklą priduoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS