N. Venckienė apskundė VRK sprendimą neregistruoti jos kandidate į Seimą | Diena.lt

N. VENCKIENĖ APSKUNDĖ VRK SPRENDIMĄ NEREGISTRUOTI JOS KANDIDATE Į SEIMĄ

Per apkaltą pašalinta buvusi parlamentarė Neringa Venckienė teismui skundžia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jos kandidate į Seimą.

Skundus su prašymu naikinti VRK sprendimą pirmadienį Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui pateikė N. Venckienė ir „Drąsos kelias“, pranešė partija.

Anot partijos, VRK sprendimas turi būti panaikintas, nes šalies įstatymai „nedraudžia po apkaltos praėjus šešeriems metams dalyvauti rinkimuose, o tai atitinka Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus“.

VRK praėjusią savaitę neregistravo N. Venckienės kandidate į Seimą remdamasi Konstitucinio Teismo išaiškinimu, jog per apkaltą pašalintas asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika. Pasak teismo, tokią nuostatą pakeisti galima tik pakeitus Konstituciją.

Įstatymai „nedraudžia po apkaltos praėjus šešeriems metams dalyvauti rinkimuose, o tai atitinka Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus“.

N. Venckienė laikosi pozicijos, kad jos atvejui turėtų galioti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas nušalintojo prezidento Rolando Pakso byloje, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją uždrausdama jam būti renkamam į parlamentą. Strasbūro teismas 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas.

Sprendimą priėmę VRK nariai pabrėžė, kad EŽTT išaiškinimai tik sudaro pareigą įstatymų leidėjams patikslinti reguliavimą, galimai neatitinkančio Žmogaus teisių konvencijos, o ne yra taikomi tiesiogiai.

2014 metais Seimas panaikino „Drąsos kelio“ atstovės, buvusios teisėjos N. Venckienės mandatą. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad N. Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją daugiau kaip pusę metų nelankiusi parlamento posėdžių.

N. Venckienė pabėgo į JAV dėl prokurorų kaltinimų nevykdžius teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai ir piktnaudžiavus vaiko atstovo teisėmis.

Ji pernai grąžinta į Lietuvą, šiuo metu bylą dėl keturių nusikalstamų veikų nagrinėja Panevėžio apygardos teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (64)

tam- klausimas- ko nerimsta ??

nori tokius iskrypusius pedofilus kaip tu istempt y dienos sviesa....todel ir nerimsta...

KLAUSIMAS

KO SITA PEDOFILE NERIMSTA DAR??

To >CCCP<

Gaidys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS