NATO ragina gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą | Diena.lt

NATO RAGINA GERBTI UKRAINOS TERITORINĮ VIENTISUMĄ

  • 0

Briuselyje antradienį tradicinį susitikimą pradedantys NATO šalių gynybos ministrai ketina didelį dėmesį skirti padėčiai Ukrainoje.

Prieš prasidedant susitikimui NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) paragino gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą. Lietuvos diplomatai sako, kad NATO susitikime tikisi išgirsti Kijevo poziciją iš atvykstančio Ukrainos gynybos viceministro

"Ukrainos žmonės turi nuspręsti, kokia turėtų būti jų šalies ateitis. Laikome savaime suprantamu dalyku, kad visos šalys gerbia Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą ir tai yra žinia, kurią mes taip pat perdavė tiems, kas gali būti su tuo susijęs", - žurnalistams sakė A.F.Rasmussenas, paklaustas, ar dėl Ukrainos asmeniškai kalbėjosi su Rusijos pareigūnais.

Lietuvos ambasadorius NATO Kęstutis Jankauskas Lietuvos žurnalistams sakė, kad susitikimas su į Briuselį atvykstančiu Ukrainos pirmuoju gynybos viceministru Oleksandru Oliynyku (Oleksandru Olijniku) leis geriau apčiuopti, ko iš NATO tikisi naujoji šalies valdžia.

"Manau, kad visų pirma mes turime išgirsti iš Ukrainos vyriausybės atstovų, ko jiems reikėtų. Išgirskime jų nuomonę ir tada žiūrėsime, kaip mes tai galime padaryti, kaip galime reaguoti", - sakė jis.

"Nespekuliuokime, kas galėtų būti, jei galėtų būti. Šiandien mes to nematome ir labai tikėkimės, kad ir nepamatysime", - paklaustas, ar NATO šalių ministrai tarsis dėl reagavimo į galimą Rusijos kariuomenės įvedimą į Krymą, sakė ambasadorius.

Iš Lietuvos į NATO ministrų susitikimą atvyko viceministras Marijus Velička. Ministras Juozas Olekas su vizitu lankosi Japonijoje.

Prorusiški separatistai ir Ukrainos naujųjų lyderių šalininkai trečiadienį stojo vieni prieš kitus prie Krymo regiono parlamento, prieš debatus dėl politinių permainų, nuvertusių prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, daugiausia – totorių, kurie yra autochtonai iš esmės prorusiškame Krymo pusiasalyje, susirinko prie parlamento paremti "Euromaidano" judėjimo, kuris Kijeve po tris mėnesius trukusių protestų nuvertė V.Janukovyčių.

Abi stovyklos, kurias skiria milicijos linijos, susibūrė prie parlamento, kuris, spaudžiamas prorusiškų jėgų, vėliau trečiadienį surengs neeilinę sesiją krizei aptarti.

Krymą Ukrainai 1954 metais atidavė tuometinis sovietų lyderis Nikita Chruščiovas. Šis pusiasalis, kurio uostamiestyje Sevastopolyje yra dislokuota dalis Rusijos Juodosios jūros laivyno, yra vienintelis Ukrainos regionas, kuriame pagal gyventojų skaičių dominuoja etniniai rusai.

Krymas dabar yra paskutinis didelis opozicijos naujajai politinei tvarkai Kijeve bastionas ir naujieji Ukrainos lyderiai reiškia susirūpinimą dėl ten matomų separatizmo ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS