Naujoji Vyriausybė žada didinti šauktinių skaičių Lietuvos kariuomenėje | Diena.lt

NAUJOJI VYRIAUSYBĖ ŽADA DIDINTI ŠAUKTINIŲ SKAIČIŲ LIETUVOS KARIUOMENĖJE

  • 2

Naujoji centro-dešiniųjų Vyriausybė žada didinti šauktinių skaičių Lietuvos kariuomenėje.

Visuotinį vyrų ir moterų šaukimą naujoji valdžia vadina siekiamybe, tačiau pripažįsta, kad artimiausiu laikotarpiu tai nebus įgyvendinta.

„Nuoseklus perėjimas prie universalaus (vyrų ir moterų) ir visuotinio šaukimo yra siekiamybė, tačiau praktinis šio tikslo įgyvendinimas bus galimas tik esant plačiam politiniam sutarimui, tinkamam kariuomenės pasirengimui ir finansavimui, numačius adekvatų pereinamąjį laikotarpį“, – rašoma Vyriausybės programos projekte.

„Esant šioms aplinkybėms bus nuosekliai didinamas šauktinių skaičius ir sukurtas alternatyviosios karo tarnybos mechanizmas“, – teigiama dokumente.

Būsimoji Vyriausybė žada siekti, kad iki 2024 metų profesinę kariuomenę sudarytų ne mažiau kaip 14 tūkst. karių. Konkretus šauktinių skaičius Vyriausybės programos projekte nenurodomas.

Per 2020 metus tarnauti Lietuvos kariuomenės padaliniuose pradėjo 3352 šauktiniai, tarp jų – 137 merginos. Pagal dabartinius planus, per ateinančius metus į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama pašaukti 3828 jaunuolius.

Dalinis šaukimas į Lietuvos kariuomenę grąžintas 2015 metais, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Ingridos Šimonytės Vyriausybės programa antradienį pristatoma Seimui. Naujuoju krašto apsaugos ministru taps parlamentaras Arvydas Anušauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vau

Vakar buvo bent 8 neigiami komentarai, siandien tik vienas. Nezinojau, kad per pora dienu atsirado nelieciamieji ir uzdraustos temos.

yja

visus vaikinus baigusius 12 klasių į kariuomenę, o po to jau lai kuria tolimesnius planus. Kas liečia merginas tai tik savanorės ir ne kitaip

SUSIJUSIOS NAUJIENOS