Naujų Konstitucinio Teismo teisėjų skyrimas gali nusikelti į rudenį | Diena.lt

NAUJŲ KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJŲ SKYRIMAS GALI NUSIKELTI Į RUDENĮ

Seimui atmetus visus tris kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, naujų kandidatūrų paieška gali užtrukti ir paskyrimas nusikelti į rudenį, teigia Seimo pirmininkas.

„Neįpareigoja dabar joks įstatymas skubėti, kadangi jau neatlikta tai, kas turėjo būti atlikta. Nebūtinai pavasario sesijoje (bus pateiktos naujos kandidatūros – BNS), derinsime su kitais teikėjais laiką, kad būtų teikiama vienu metu“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Viktoras Pranckietis.

Jis tvirtino tos pačios kandidatės nebeteiksiąs, teigė laukiąs parlamento frakcijų pasiūlymų su naujomis kandidatūromis.

Seimo pirmininkas KT teisėja teikė skirti buvusią šio teismo kanclerę Ingridą Danėlienę.

„Tos pačios neteiksiu. Apsispręsiu tada, kada man frakcijos pasiūlys. Noriu, kad būtų žmogus pateiktas ne tam, kad jis būtų čia atmestas, bet tam, kad jis būtų paskirtas. Bet pirmas dalykas – jo kompetencija ir teisininkų nuomonė turėtų būti, o ne kokie nors gandai“, – sakė V. Pranckietis.

Noriu, kad būtų žmogus pateiktas ne tam, kad jis būtų čia atmestas, bet tam, kad jis būtų paskirtas.

Balandžio 21 dieną Seimas atmetė visus tris kandidatus į KT teisėjus.

Be Seimo pirmininko teiktos I. Danėlienės, KT teisėja prezidentas siūlė skirti advokatę Giedrę Lastauskienę, laikinoji Lietuvos Aukščiausioji Teismo pirmininkė – šio teismo teisėją Algį Norkūną.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau žurnalistams yra sakęs, kad vėl teiks tą pačią kandidatę, nes neišgirdo argumentų, kodėl jos kandidatūra nėra tinkama.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną, tačiau jie eina pareigas, nes vietoj jų nepaskirti nauji teisėjai.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu.

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS