Nesusirinkus kvorumui atidėtas balsavimas dėl griežtesnės investicijų patikros | Diena.lt

NESUSIRINKUS KVORUMUI ATIDĖTAS BALSAVIMAS DĖL GRIEŽTESNĖS INVESTICIJŲ PATIKROS

  • 2

Nesusirinkus kvorumui teko atidėti balsavimą dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotų pataisų, kuriomis dėl nacionalinio saugumo interesų būtų griežtinama investicijų patikra.

Ketvirtadienį ypatingos skubos tvarka apsvarstęs projektus, Seimas pradėjo balsavimą dėl priėmimo, tačiau salėje buvo tik 65 balsuojantys parlamentarai. Įstatymui priėmimui reikia ne mažiau kaip 71 Seimo nario dalyvavimo.

Pagal pataisas, investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą būtų įtrauktas šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantis Šiaulių oro uostas, strateginės reikšmės objekto statusas suteikiamas visiems Lietuvos teritorijoje esantiems aerodromams.

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardinami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai.

Pataisos pateiktos po to, kai opozicijoje esantys konservatoriai perspėjo dėl Šiauliuose parengto investicinio projekto, kuriuo remiantis, pasak jų, prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės įmonė, kurios akcininkai - Maskvoje gyvenamąją vietą nurodę asmenys, ketina statyti „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją. Šiaulių valdžia viešumon iškilus abejonėms dėl investuotojo skaidrumo nutraukė sutartį.

Šiaulių savivaldybės sutartyje su „Rail Skyway systems Ltd“ buvo numatyta, jog mainais už investicijas du šalia Zoknių oro uosto esantys sklypai, iš viso užimantys 30 hektarų, įmonei būtų išnuomoti 99 metams.

Šiuo metu įstatymai numato, kad investicijos neleidžiamos į valstybės saugumo ir gynybos užtikrinimo veiklą, išskyrus investicijas iš Lietuvos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančių ūkio subjektų, jei tam pritaria Valstybės gynimo taryba. Be to, išankstinis atitikties nacionaliniams interesams vertinimas taikomas tik fiziniams arba juridiniams asmenims, oficialiai pareiškusiems ketinimą ar interesą įsigyti ypatingą strateginę, strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios įmonės akcijų dalį arba įgyti nuosavybės, valdymo ar bet kurias kitas teises į strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčius įrenginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

mizantropas

buvo svarstomas labai svarbus klausimas, kad šalia strategiškai svarbių objektų nebūtų įkurdinami neaiškūs ir neskaidrūs, atseit, labai mums "reikalingi" ir neaiškios paskirties dariniai. Tai labai svarbus klausimas Lietuvos saugumui užtikrinti, bet matome, kad į valdžią atėję komuniagos rūpinasi tik savo kailiu bei pramogomis ir parodo, kad jiems absoliučiai nesvarbus šių klausimų sprendimas. Manau, kad pavojaus atveju, tikrai 50 proc. seimūnų maus į rusiją, pas savus.

va dykaduoniai sedi seime ,laikrascius skaito,kita ziuri i

virsu varnas skaiciuoja,kitas kompu,zaidzia, tinginiu seimas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS