NSGK akiratyje – koronaviruso, viešųjų pirkimų ir Registrų centro problemos | Diena.lt

NSGK AKIRATYJE – KORONAVIRUSO, VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ IR REGISTRŲ CENTRO PROBLEMOS

Kitą savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) ketina svarstyti pasirengimą epidemijos suvaldymui per galimą antrą koronaviruso  bangą.

Surengti tokį posėdį rugpjūčio 12 d. nutarė trečiadienį posėdžiavęs Seimo NSGK. Tam pritarė tiek valdantiesiems, tiek opozicijai priklausantys Seimo nariai.

„Kalbėsime apie tai, koks pasirengimas, kokių priemonių reikia imtis ir kokius reikėtų padaryti sprendimus, jeigu ta antroji banga prasidėtų. Aptarsime galimą veiksmų scenarijų“, – Eltai sakė Seimo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas.

Pasak jo, kitą savaitę NSGK posėdyje taip pat bus aptartos viešųjų pirkimų problemos. „Kai vieni rūpinosi gyvybėmis ir sveikata, tai kiti, ko gero, rūpinosi, kaip pasipelnyti. Aiškinsimės, kur buvo tos spragos, perkant būtinus testus ir reagentus“, – sakė D. Gaižauskas.

NSGK akiratyje atsidurs ir Registrų centro problemos. „NSGK posėdyje svarstysime, kaip valstybė sureagavo į avariją, kaip saugomi duomenys ir kokios ten problemos“, – apie po savaitės įvyksiantį posėdį kalbėjo D. Gaižauskas.

NSGK posėdyje svarstysime, kaip valstybė sureagavo į avariją, kaip saugomi duomenys ir kokios ten problemos.

Liepos mėnesį Seimo NSGK nariai Virgilijus Alekna, Arvydas Anušauskas, Vytautas Bakas, Laurynas Kasčiūnas ir Gabrielius Landsbergis pasiūlė surengti neeilinį NSGK posėdį, kuriame pakvietė apsvarstyti klausimus, susijusius su valstybės pasirengimu antrajai koronaviruso bangai, ir išklausyti informaciją dėl galimos korupcijos organizuojant viešuosius pirkimus priemonėms pandemijos suvaldymui įsigyti, primena ELTA.

Taip pat liepos pabaigoje buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas laišku kreipėsi į šio komiteto pirmininką Dainių Gaižauską ir narius, siūlydamas apsvarstyti klausimą, susijusį su valstybės Informacinių sistemų valdomos infrastruktūros konsolidavimu.

Pasak parlamentaro, NSGK turi aiškintis, kas įvyko Registrų centre, kaip valdoma valstybės IT infrastruktūra, kodėl įvyko avarija ir ką ruošiamasi daryti, kad mūsų gyvybiškai svarbios IT sistemos, infrastruktūra ir žmonių duomenys būtų saugūs.

Jo nuomone, taip pat reikia aiškintis, kokia žala padaryta ir kokių veiksmų imamasi tam, kad ją būtų galima atlyginti. V. Bako teigimu, NSGK turėtų pasidomėti, kokia yra situacija, susijusi su apskritai kritine IT infrastruktūra, ir joje esančių rizikų valdymu.

V. Bako nuomone, tai, kas įvyko, yra nacionalinio saugumo klausimas, ir NSGK turi reaguoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS