NSGK vadovas: I. Rozovos situacija siejasi su M. Basčio istorija | Diena.lt

NSGK VADOVAS: I. ROZOVOS SITUACIJA SIEJASI SU M. BASČIO ISTORIJA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas labai rimta vadina Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiagą apie Seimo narę Iriną Rozovą.

Pasak NSGK vadovo, kelią leidimui dirbti su slapta informacija I. Rozovai užkirtusį raštą trečiadienį svarstys komitetas, o jam pati situacija „siejasi su M. Basčio istorija“.

„Ta informacija, mano nuomone, labai rimta, ir rytoj komitetas turės priimti sprendimą. Man tai siejasi su M. Basčio istorija, labai daug panašumų yra ir labai daug klausimų, kuriuos rytoj turėsime komitete svarstyti“, – BNS antradienį sakė D. Gaižauskas.

Klausiamas, ar VSD pateiktoje medžiagoje užfiksuoti I. Rozovos kontaktai su asmenimis, siejamais su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, D. Gaižauskas teigė, kad komitetui reikės nuspręsti, kiek pateiktos medžiagos galima viešinti, nors raštas ir nėra slaptas.

„Tas raštas nėra slaptas, bet ten tikrai yra informacijos, kuri ne vieša, konfidenciali, mes turėsime komitete apsitarti, kuria apimtimi galėsime viešinti. Rytoj tikrai pakomentuosiu visą situaciją“, – teigė D. Gaižauskas.

Man tai siejasi su M. Basčio istorija, labai daug panašumų yra ir labai daug klausimų.

Seimo NSGK pirmininko pavaduotojas konservatorius Laurynas Kasčiūnas piktinasi, kad pats negali susipažinti su raštu, nors šis nėra įslaptintas. Pasak L. Kasčiūno, komitete jis buvo informuotas, kad VSD raštas NSGK nariams bus pristatytas per uždarą posėdį trečiadienį.

„Daugėja ženklų, kad ši informacija bus slepiama nuo visuomenės, kyla įvairių minčių, ar tik nebus dangstomas atvejis, kuris iš pirmų ženklų labai panašus į pono Basčio“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

„Raštas jau komitete, bet komiteto nariai negali susipažinti, kažkodėl bus supažindinti tik uždarame posėdyje trečiadienį, nors pats raštas yra neįslaptintas, noriu tai pabrėžti. Mūsų požiūriu, visi Seimo nariai ir visuomenė turi teisę su juo susipažinti“, – pažymėjo L. Kasčiūnas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pirmadienį NSGK vadovui perdavė VSD informaciją apie Seimo narę I. Rozovą, dėl kurios ji negavo leidimo dirbti su slapta informacija.

Taip parlamento vadovas reagavo į opozicinių konservatorių Lauryno Kasčiūno, Gabrieliaus Landsbergio ir Arvydo Anušausko prašymą paviešinti žvalgybos informaciją.

„Kaip paaiškėjo, dar praėjusių metų sausio 18 dieną Seimo pirmininkas V. Pranckietis gavo neįslaptintą raštą su informacija iš VSD, kodėl I. Rozovai nesuteikta teisė dirbti su įslaptinta informacija. Tačiau skirtingai negu M. Basčio atveju, V. Pranckiečiui šįsyk, panašu, kad pritrūko drąsos ir principingumo veikti analogiškai“, – teigė NSGK pirmininko pavaduotojas L. Kasčiūnas.

2017 metų kovą V. Pranckietis paskelbė, kad nesuteikė tuometiniam socialdemokratui M. Basčiui leidimo dirbti su slapta informacija, atsižvelgęs į VSD informaciją apie jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju, tačiau per balsavimą dėl apkaltos Seime neužteko balsų panaikinti jo mandatui. M. Bastys tada atsistatydino pats.

Rusų aljanso narė I. Rozova priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai Seime.

Seimo NSGK praėjusią savaitę svarstė I. Rozovos dalyvavimą Tarpparlamentinės ortodoksų asamblėjos sesijoje birželį. Šiame ortodoksų forume Gruzijoje pasakyta Rusijos Dūmos atstovo kalba iššaukė masinius protestus šalyje.

VSD direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Mažeika po posėdžio žurnalistams sakė, kad ši asamblėja yra išnaudojama Rusijos užsienio politikos tikslams įgyvendinti, o Lietuvos politikų dalyvavimas joje yra rizikos veiksnys.

Pasak L. Kasčiūno, po šio NSGK posėdžio atsirado dar daugiau abejonių, kad I. Rozovos veikla iš esmės yra analogiška Seimo nario priesaiką ir Konstituciją sulaužiusio M. Basčio veiklai, kuri kėlė grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Parlamentarė I. Rozova BNS patvirtino, kad dvejus metus nebeturi leidimo dirbti su slapta informacija.

„Turėjau leidimą daug metų, atrodo, nuo 2005 metų, dabar nebeturiu. Kreipiausi prieš porą metų, negavau“, – sakė I. Rozova. Ji teigė neatsimenanti motyvų, kodėl jai leidimas neduotas, taip pat tvirtino VSD nebuvusi perspėta, kad nedalyvautų ortodoksų forumo sesijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

vsd Palecki liepe pasodint kai visokie basciukai su rozovytem kelia politkipisa kurio nenori matyt nes taip liepe ko gero /seimininkas. kurio mes nematom nes /rusai puola/ tai kai puls tai nebus kam ir kada ir ant ko rasyt tai gal baikit ta politcirka ir paleiskit ta paleckiuka nes matosi jis labai pavoingas /fermeriui/ su /dedule/ bei kt. asmenims kaip pociui bei sadeckui bet jauniskis to netirs nes tai valspaslaptis kaip ir ANlektuvo zutis bei pociuno tragedija ir kaip kitaip juk /pono/ klausyti reikia nes finansuoja tai jis.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS