Naujas baltarusiškas draudimas: šalies mokyklose nebeliks lietuvių kalbos | Diena.lt

NAUJAS BALTARUSIŠKAS DRAUDIMAS: ŠALIES MOKYKLOSE NEBELIKS LIETUVIŲ KALBOS

  • 5

Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazija – vienintelė baltarusių mokykla Lietuvoje. Ją lanko per du su puse šimto vaikų, praneša LNK.

Pasak šios gimnazijos direktorės pavaduotojos Jūratės Norvaišienės, pradinėse klasėse dėstoma baltarusių kalba, tik atskiros temos, susijusios su lietuvių geografija ar istorija, mokomos lietuviškai.

Aukštesnėse klasėse pamokos vyksta ir baltarusiškai, ir lietuviškai. Pasak direktorės pavaduotojos, minties atsisakyti baltarusių kalbos ir vaikus mokyti tik lietuviškai, niekada nebuvo. O štai Baltarusija nusprendė, kad savo šalyje vaikams mokytis lietuviškai nebeleis. Nuo rugsėjo pamokos vyks tik rusų arba baltarusių kalbomis.

„Nesitikėjome tokio sprendimo. Šiuo metu Užsienio reikalų ministerija diskutuoja dėl pereinamojo periodo, tačiau buvome informuoti, kad sprendimo Baltarusija nekeis“, – sakė Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Iš viso Baltarusijoje yra dvi lietuvių mokyklos – Rimdžiūnų ir Pelesos. Lietuvių bendruomenė Baltarusijoje nerimauja dėl tokio valdžios sprendimo. Ji taip pat užsimena, kad neva dėl prastos finansinės padėties vietos valdžia užsimojo uždaryti ir mokinių bendrabutį. Tikino patys rašę kreipimąsi Baltarusijos valdžios atstovams, bet atsakymo nesulaukę.

Lietuviškų mokyklų vadovai Baltarusijoje susidariusią situaciją komentuoti atsisako. Kaip patys teigė LNK žinioms, dėl visiems suprantamų priežasčių. Svarstyta ir apie galimo finansavimo nutraukimą vienoje iš mokyklų, jei joje nebus mokoma lietuviškai. Tačiau Švietimo ministrė to kol kas nepatvirtino.

Ironiška, bet užvakar per stačiatikių Velykas Aliaksandras Lukašenka sakydamas kalbą paragino kaimynines valstybes gyventi draugiškai. Jis nepraleido galimybės priminti, jog į savo šalį šiuo metu mes galime atvykti be vizų. „Pažiūrėkite, kokia situacija dabar susidarė su Lietuva, Latvija – jie stovi prie mūsų sienos, kad bent kruopų ir druskos nusipirktų. Na, mes kaip draugiški žmonės ir atidarome sieną“, – sakė jis. 

Lietuvos pasieniečiai sako, kad susidomėjimas galimybe be vizų patekti į Baltarusiją yra, tačiau eilių tikrai nesusidarė. 

Gairės: LNK turinys, Baltarusija, lietuvių kalba, lietuviškos mokyklos Baltarusijoje, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

na

aš tik vieno nesuprantu varo vieni ant kitų...keikia ta Baltarusiją...bet varo apsipirkinėja tempia maišais druską grikius ir turguose perparduoda. Jei patriotai tai ko varot į tą Baltarusiją?

Keista

kad iki šiol nenuėmė

niekaip nesuprantu

taigi Litvinai išrinko kotletinę Baltarusijos prezidente. Tegul išveja batką ir ima valdyti šalį. Beje, seniai jau laikas nuverst Putina ir išrinkt vagį chodorkovskį Rusijos prezidentu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS