Opozicija ketina pritarti Gynybos fondo steigimui, tačiau palaikys ne visus finansavimo įrankius | Diena.lt

OPOZICIJA KETINA PRITARTI GYNYBOS FONDO STEIGIMUI, TAČIAU PALAIKYS NE VISUS FINANSAVIMO ĮRANKIUS

Opozicinės Seimo frakcijos linkusios pritarti antradienį Seime teikiamam Gynybos fondo kūrimo įstatymo projektui. Vis dėlto, aršesnės diskusijos gali kilti dėl to, kokios lėšos į jį turėtų keliauti, mat kai kurių valdančiųjų siūlymų dėl fondo finansavimo įrankių oponentai teigia nepalaikysiantys.

Pasak socialdemokratės Rasos Budbergytės, jos vadovaujama frakcija palaikys Gynybos fondo kūrimo idėją, tačiau gretutinių įstatymo projektų, susijusių su lėšų į fondą paėmimu, frakcija dar nėra aptarusi.

„Pritariame pačiai idėjai, kad Gynybos fondas Lietuvoje turi būti sukurtas Lietuvoje, socialdemokratai tai palaiko ir tai aiškiai jau seniai sako, kad norime ar nenorime, tokį fondą mums teks turėti ir padidinti tuos mūsų pajamų šaltinius, kurie būtų skiriami gynybai“, – žurnalistams Seime antradienį sakė R. Budbergytė.

„Kalbant apie atskirus projektus, iki galo dar nesame iškristalizavę savo nuomonės, (...) bet labai aiškiai galiu pasakyti, kad ketiname pritarti tam, ką ruošiamasi padaryti su savivaldybių metodikos pakeitimo įstatymu – kad 25 mln. eurų kasmet skiriami būtų slėptuvėms ir priedangoms. (...) Solidarumo mokesčiui, be abejonės, pritarsime, kad jis būtų nuolatinis“, – kalbėjo politikė.

Pasak socialdemokratės, frakcija tikrai nepritars degalų akcizo didinimui, tačiau palaikys akcizų alkoholiui ir tabakui kėlimą, be to, siūlys pelno mokestį taikyti ne 1, o 3 proc.

„Pritarsime pelno mokesčio pateikimui – 1 proc. padidinti ir atsisakyti tam tikrų lengvatinių režimų. Bet tai sakydama teigiu ir tai, kad registruosime savo pasiūlymą, kad pelno mokestis būtų padidintas ne 1 proc., bet 3 proc. punktais“, – teigė R. Budbergytė.

„Kalbant apie gyventojų pajamų mokestį, smulkaus verslo apmokestinimo pakeitimus, manau, kad valdantieji gudrauja ir atnešė projektą tą, kuriam Seime buvo nepritarusi anksčiau opozicija ir mes tikrai nepritarsime“, – teigė politikė.

S. Skvernelis: degalų akcizui nepritarsime

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat teigia, kad frakcija palaikys pačią Gynybos fondo idėją

„Iš to, kas šiandien pateikta, mūsų frakcija palaikys patį mechanizmą – Gynybos fondo įstatymą ir pritarsime alkoholio ir tabako akcizų didinimui ir pelno mokesčiams. Tai iš lydinčiųjų įstatymų dviem pritarsime, kitiems – ne“, – sakė S. Skvernelis, pabrėždamas, kad nepritars ir degalų akcizo didinimui.

„Todėl, kad tai susiję pirmiausia su mūsų visų kasdieniu gyvenimu, nes degalų brangimas yra visų prekių ir paslaugų, kelionių brangimas. (...) Šaltinių, kaip minėjau, yra įvairiausių – ir šešėlio mažinimas, ir pelno mokesčio, galbūt, didesnės ambicijos, ir kitų būdų, kaip savo įsipareigojimus įvykdyti“, – kalbėjo politikas.

Tai iš lydinčiųjų įstatymų dviem pritarsime, kitiems – ne.

Buvęs premjeras taip pat nevengė kritikos valdančiųjų atžvilgiu dėl Gynybos fondo finansavimo.

„Kai buvau Ministras Pirmininkas ir mes pasirašėme susitarimą dėl 2 proc. Gynybos finansavimo, aš neklausinėjau ir nebėgiojau po Seimą pas kitus, nei 16 pasitarimų nedariau. Mes paėmėme su Vyriausybe ir tai įgyvendinome. Tai ta diskusija, kuri čia buvo užvelta pusę metų, atrodo, kad ji atvedė prie nelabai kokybiško produkto ir Vyriausybė lyderystės nepademonstravo su valdančiaisiais“, – sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Finansų ministerija siūlo papildomas lėšas gynybai surinkti pratęsiant bankų solidarumo mokestį, didinant pelno mokesčio tarifą 1 proc. punktu, pakeliant akcizus ir įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių. Šios priemonės leistų jau 2025 m. į Gynybos fondą surinkti 297,8 mln. eurų, o 2026 m. – 421,2 mln. eurų.

Dar metams pratęsus bankų solidarumo mokestį, jis 2025 m. atneštų 60 mln. eurų.

Akcizų didinimas apimtų alkoholį ir tabaką bei 6 centų saugumo dedamąją visam kurui.

Tarp siūlymų – ir Saugumo įnašo koncepcija, t.y. 10 proc. įnašas draudimo sutartims išskyrus gyvybės draudimą.„Iš dalies esame valdančiojoje daugumoje aptarę, kokie dalykai galėtų būti teikiami, bet mes esame kaip partiją pasakę, kad ne visiems dalykams pritarsime“, – pridūrė politikas.

E. Gentvilas: Gynybos fondo projektą pateikimo stadijoje liberalai palaikys, vėliau tarsimės dėl švelninimų

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sako, kad frakcija parlamente po pateikimo antradienį balsuos už Finansų ministerijos parengtą Gynybos fondo įstatymų paketą. Tačiau, politiko teigimu, svarstymo stadijoje bus siekiama diskutuoti dėl partijos anksčiau pateiktų siūlymų.

„Šiandien balsuosime už visą paketą pateikimo stadijoje, pritarimas visam paketui. Svarstymo stadijoje jau žiūrėsime atskirai pozicijas dėl kiekvieno įstatymo. Nenorime būti kategoriški“, – akcentavo politikas.

Anot liberalo, partija nepritaria savivaldybių, individualios veiklos apmokestinimui, tačiau palaikytų pelno mokesčio didinimą 1 proc. punktu bei akcizų didinimą. Anot E. Gentvilo, kai kuriems siūlymams, pavyzdžiui, individualios veiklos apmokestinimui, partija yra linkusi pritarti juos „kiek sušvelninus“.

„Dėl bankų solidarumo įnašo pratęsimo – jeigu pernai visi buvome prieš, dabar sutarėme balsuosime už jį“, – pridūrė politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaip jie

sutartinai pritaria viskam,kur nusimato gausios vagystes!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS