Opozicija neatmeta, kad gali palaikyti interpeliaciją V. Pranckiečiui | Diena.lt

OPOZICIJA NEATMETA, KAD GALI PALAIKYTI INTERPELIACIJĄ V. PRANCKIEČIUI

Opozicija neatmeta, kad dėl interpeliacijos Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui galėtų pakeisti nuomonę.

Nors, pripažįsta opozicijoje esantys politikai, siekis išversti V. Pranckietį iš posto yra asmeninis „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio interesas, užmerkti akių prieš tai, kad Seimo vadovas Seimo valdybai nepateikė informacijos apie Seimo narę Iriną Rozovą, taip pat negalima. Opozicijos nuomone, tai akivaizdi Seimo vadovo klaida.

„Aš suprantu, kad Karbauskis bando viską suplakti. Aš norėčiau tai atskirti nuo Ramūno Karbauskio ambicijų nuversti Pranckietį – jos taip ir lieka. Dabar reikia analizuoti Rozovos situaciją ir neperduotos informacijos faktą. Klausimėlių turiu ir aš. Reikia pripažinti, kai Konstitucinis Teismas priiminėja sprendimą dėl Mindaugo Basčio, tuo pat metu pas Seimo pirmininką guli pažyma dėl Rozovos, kurioje, mano manymu, viskas atrodo net prasčiau nei pažyma apie Mindaugą Bastį“, – Eltai sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau, pripažino politikas, situacija yra paini ir, jei opozicijos opinija apie V. Pranckietį keistųsi, tai pasitarnautų R. Karbauskiui.

„Žiūrėsime, į ką čia viskas išvirs. Karbauskiui čia tampa labai naudinga situacija, kai, nepavykus nuversti, atsiranda kiti faktai. Kol kas to, kaip mes ketiname balsuoti, tikrai negaliu įvardinti, yra čia ir dirbtinių burbulų išpūsta“, – apibendrino E. Gentvilas.

Panašiai situaciją vertino ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas. Jo teigimu, V. Pranckietis padarė grubią klaidą, ir ankstesnis LSDP sprendimas neremti iniciatyvų keisti Seimo vadovą perspektyvoje gali keistis.

„Situacija visiems akivaizdi, ponas Karbauskis jau kuris laikas siekia išėsti poną Pranckietį iš posto ir atiduoti jį pagal koalicinę nutartį. Tam, reikia pripažinti, susiklostė palankios aplinkybės, nes ponas Pranckietis padarė gana grubią politinę klaidą ir šiek tiek taiko dvigubus standartus. Pirmiausia, prisimenant Mindaugo Basčio istoriją. Aš manau, kad Seimo pirmininkas pasielgė nelabai įžvalgiai. Kita vertus, kol kas informacijos mes turime mažokai ir kažkokių sprendimų priimti negalime“, – sakė G. Paluckas.

Tam, reikia pripažinti, susiklostė palankios aplinkybės, nes ponas Pranckietis padarė gana grubią politinę klaidą ir šiek tiek taiko dvigubus standartus.

Jo teigimu, net ir esant akivaizdžiam R. Karbauskio interesui patraukti V. Pranckietį iš užimamų pozicijų, užmerkti akių prieš pasirodžiusius faktus negalima.

„Aš suprantu, kad pono Karbauskio tikslas nepasikeitė, jam jokio skirtumo, kokiu pretekstu iškrapštyti Pranckietį iš pozicijos. Bet priežastys, dėl kurių mūsų pozicija galėtų pasikeisti, šiuo metu formuojasi. Tos prielaidos yra ne dėl to, kad Karbauskiui to reikia, o todėl, kad gali būti taip, jog ponas Pranckietis padarė klaidą, neinformuodamas apie turimą informaciją valdybos. Dabar aš matau pono Karbauskio piktdžiugą dėl susiklosčiusių aplinkybių, tačiau, kokie bebūtų jo asmeniniai tikslai, pro akis praleisti Seimo pirmininko klaidų negalime“, - apibendrino LSDP pirmininkas.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime pavaduotojas Jurgis Razma teigė, kad kol kas sunku pasakyti, kaip susiklosčiusias aplinkybes vertins konservatoriai, tačiau, teigė jis, bent jau asmeniškai jam susidarė blogas įspūdis apie V. Pranckietį.

„Ši istorija tikrai pablogino mano įspūdį apie Seimo pirmininką. Gavęs tokią pažymą, aš manau, jis turėjo susikviesti frakcijų seniūnus ir tartis, sakyti, ką darome, kaip reaguojame. Tuo metu jis, kaip niekur nieko, laikė tą pažymą, išleidžia Rozovą į prorusišką ortodoksų konferenciją. Tai tikrai atrodo prastai, tačiau kažkokio galutinio sprendimo nenorėčiau skelbti, nes mes darysime solidarų sprendimą ir turėsime bendrą frakcijos poziciją“, – kalbėjo J. Razma.

Politiko teigimu, sutarus, kad V. Pranckiečio klaida yra rimta, faktas, kad Seimo vadovo pašalinimas iš posto atitinka R. Karbauskio interesus, būtų nustelbtas.

„Jei atsiranda aplinkybės, kurios gana prastai apibūdina patį Seimo pirmininką, – reikia tai vertinti, ar tai nėra reikšmingiau. Negali besąlygiškai laikytis ankstesnės pozicijos, net žinant, kad tai yra Karbauskio interesas“, – kalbėjo konservatorius.

R. Karbauskis ragina V. Pranckietį atsistatydinti iš einamų pareigų po to, kai buvo persiderėta dėl koalicinės sutarties. Pagal šią sutartį, Seimo vadovo postas turi atitekti „socialdarbiečiams“. V. Pranckietis tą daryti atsisako. Į tai reaguodami „valstiečiai“ surinko parašus, reikalingus pradėti nepasitikėjimo procedūrą V. Pranckiečiu Seime, tačiau projekto kol kas neregistravo.

Tačiau pirmadienį, įsisiūbavus skandalui dėl I. Rozovos neatskleistų ryšių, R. Karbauskis leido suprasti, kad interpeliacija V. Pranckiečiui gali būti taikoma ne tik kaip pretekstu naudojant vasaros pradžioje pasirašytą koalicinę sutartį. „Valstiečių“ lyderio teigimu, esama ir kitų aplinkybių, galinčių tapti rimtu pretekstu versti trauktis atsisakantį V. Pranckietį iš posto. Pirmiausia tai užlaikytos Valstybės saugumo departamento informacijos apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narę Iriną Rozovą istorija. Pasak jo, remiantis šiuo faktu, nepasitikėjimą V. Pranckiečiu gali pareikšti ir opozicija.

Seimo pirmininko ketvirtadienį pasidalintoje Valstybės saugumo departamento pažymoje dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narės I. Rozovos patikrinimo teigiama, kad parlamentarė ilgą laiką palaikė neformalius ryšius su Lietuvoje rezidavusiais Rusijos diplomatinio korpuso atstovais ir jų neatskleidė. 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį paskelbė inicijuojantis parlamentinį tyrimą, kuriame bus aiškinamasi, ar I. Rozovai gali būti pradėtas apkaltos procesas.

NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas taip pat teigė, kad planuojama aiškintis, kaip vertinti Seimo pirmininką ir buvusį NSGK vadovą, seniai iš žvalgybos pažymų žinojusius apie nuslėptus I. Rozovos ryšius, bet nesiėmusius veiksmų užkardyti grėsmes nacionaliniam saugumui.

V. Pranckietis tvirtina, kad iš savo pusės yra padaręs viską, ką reikėjo.

GALERIJA

  • Opozicija neatmeta, kad gali palaikyti interpeliaciją V. Pranckiečiui
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Prunskienės

,, anūką,, verskit n.... ui, ne Pranskietį,...

Rinkėjas

Pranskieti,aleliuja,jau prisikakojai iki ausų.

Mokytoja

Ir reikia nuversti Pranskietį!!!!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS