Opozicija nori, kad sunaikinto įrašo istoriją aiškintųsi Seimo NSGK | Diena.lt

OPOZICIJA NORI, KAD SUNAIKINTO ĮRAŠO ISTORIJĄ AIŠKINTŲSI SEIMO NSGK

Premjero Sauliaus Skvernelio atsakymais nepatenkinta Seimo opozicija sieks, kad sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo istoriją aiškintųsi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

„Aiškiai netenkina mūsų valdančiųjų pozicija dėl tokios aklos gynybos ir laisvo žodžio varžymo. Pasitarę su kitų opozicinių ir Mišrios grupės nariais mes manome, kad reikia išlaikyti dėmesį šitiems suvaržymams ir todėl yra siūlymas (kreiptis – BNS) į NSGK, kad galėtumėm gauti ir slaptą informaciją, kuria čia bandoma prisidengti“, – po opozicinių frakcijų atstovų pasitarimo žurnalistams antradienį sakė socialdemokratas Juozas Olekas.

Anot jo, į posėdį būtų kviečiamas „Vyriausybės vadovas, kad būtų atsakoma į klausimus, kas pažeidinėjo (reglamentą – BNS), kokiu būdu diegiamos technologijos, kad jos trintų informaciją, kuri svarbi Lietuvos žmonėms“.

Opozicinių konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis teigė, kad Vyriausybės vadovas dar turi galimybę išspręsti situaciją, nurodydamas atkurti įrašą ir su juo supažindinti visuomenę.

Jei tai nebus padaryta, opozicija svarstys ir interpeliacijos galimybę, nors pripažįsta, kad valdantieji turi aritmetinę balsų daugumą ir procesas reikštų tik galimybę dar kartą užduoti Vyriausybės vadovui klausimus.

„Mes turime sudaryt galimybę premjerui ištaisyti situaciją, tiek atkuriant įrašą, tiek atsakant į klausimus. Apsisprendėm keliais žingsniai sudėlioti – pirmasis yra NSGK, kad nebūtų piktnaudžiaujama slaptumo žymomis, ir jei informacija nesutampa, mes dar kartą kviečiame premjerą ir kanclerį į opozicijos posėdį. Jei jis vėl neateitų, vėl būtų melo ir iššisukinėjimo, mes neatmetame galimybės iterpeliacijai kaip galimybei užduoti klausimus“, – sakė G. Landsbergis.

Opozicija premjerą aštriai kritikuoja dėl ištrinto Vyriausybė pasitarimo įrašo, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl nemokamo registrų duomenų teikimo žurnalistams.

Pataisos, kurios žurnalistams būtų sudariusios galimybę neatlygintinai naudotis registrų duomenimis, Vyriausybės pasitarime svarstytos spalio 3 dieną. Tuomet atidėjus sprendimą, žurnalistai pareikalavo pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas.

Opozicija premjerui raštu uždavė klausimus dėl minėto įrašo sunaikinimo aplinkybių, bet nepatenkinta atsakymais pakvietė dar pasiaiškinti frakcijų posėdyje. Premjeras į šį posėdį neatvyko.

Tuomet opozicijos iniciatyva antradienį sušauktas nenumatytas Seimo posėdis, kuriame pateiktas opozicinių parlamentarų parengtas rezoliucijos projektas, kaltinantis premjerą S. Skvernelį žodžio laisvės varžymu. Valdančiųjų balsais ši rezoliucija buvo atmesta.

Rezoliucijos projektą dėl premjero Seimas nagrinėjo be paties Vyriausybės vadovo.

S. Skvernelis antradienio rytą feisbuke paskelbė posėdyje nedalyvausiantis dėl anksčiau suplanuotų renginių ir teigė, kad opozicijos yra veliamas į „tuščias, beprasmes politines intrigas“. Jas politikas sieja su artėjančiais rinkimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS