A. Kubilius: neeilinė Seimo sesija bus skirta kovai su korupcija | Diena.lt

A. KUBILIUS: NEEILINĖ SEIMO SESIJA BUS SKIRTA KOVAI SU KORUPCIJA

  • 9

Opozicija įteikė Seimo pirmininkei „darbietei“ Loretai Graužinienei parašus reikalaudama sušaukti neeilinę sesiją, per kurią siūloma spręsti dėl Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteisto Darbo partijos atstovo Vytauto Gapšio apkaltos ir parlamentinio tyrimo, kokia yra Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmė.

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius pranešė, kad 48 parlamentarai siūlo sesiją kviesti nuo vasario 17 dienos. Pasak jo, sesijoje ketinama kelti klausimus ir dėl  galimų korupcijos apraiškų Vyriausybėje.

„Pagrindiniai klausimai susiję su dabartinės valdžios įvairiomis korupcinėmis istorijomis, vienas iš pagrindinių akcentų, kuris paskatino sukviesti neeilinę sesiją, buvo Darbo partijos byla. Mes siūlome pradėti apkaltos procedūrą V.Gapšiui,tam reikės kreiptis į Konstitucinį Teismą, bet taip pat siūlome keisti įstatymo spragas, kurias ši byla atskleidė – partijų reorganizavimosi spragos, kai partijos reorganizuojasi, kad pabėgtų nuo kaltinimų politinės korupcijos bylose“, – žurnalistams penktadienį Seime sakė A.Kubilius.

„Mes taip pat norėtumėme, kad Seimas imtųsi iniciatyvų aiškintis, iš kur tie 24 mln. litų Darbo partijos panaudoti neteisėtai savo veiklai finansuoti, iš kur jie atsirado, turime klausimų dėl tyrimų, kuriuos atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir kur liudyti buvo pakviesta (buvusi) ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, bet lygiai taip pat turėsime klausimų premjerui ir kai kuriems ministras dėl tų korupcinių skandalų, tos istorijos mirga marga žiniasklaidos puslapiuose, ir manome, kad sesija bus skirta kovos su korupcija klausimams“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pasak jo, neeilinė sesija turėtų trukti iki dešimt dienų.

Siūlymą surengti apkaltą V.Gapšiui, kuris išteisintas dėl sukčiavimo, bet nuteistas dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo, A.Kubilius vadino testu valdantiesiems.

„Tai priklauso nuo valdančiosios daugumos partijų narių. Jei valdančiajai daugumai atrodo, kad kovoti su korupcija jų pačių tarpe nereikia, be abejo, mes neturime daugumos balsų, mes esame opozicija, ir mūsų balsų neužteks. Tai tam tikras testas valdančiajai koalicijai, tiems patiems socialdemokratams“, – sakė konservatorius.

Klausiamas, ar po siūlymu sušaukti neeilinę sesiją yra parašų iš valdančiosios daugumos atstovų, A.Kubilius sakė, jog kreipėsi į socialdemokratus su siūlymu paremti iniciatyvą, bet iš jų reakcijos nesulaukė.

Konservatorius Jurgis Razma BNS anksčiau sakė, kad po siūlymu rengti neeilinę Seimo sesiją pasirašė Liberalų sąjūdžio, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė tvirtino, kad neeilinei sesijai bus pasirengta nedelsiant.

„Kadangi parašai surinkti tvarkingai, klausimai, kurie bus nagrinėjami pridėti pagal Statuto numatytą tvarką, rengiamas Seimo pirmininkės potvarkis ir tuomet, kai jį pasirašysiu, bus informuota valdyba, ir valdyba turės priimti sprendimą dėl sesijos sušaukimo ir Seimo narių informavimo. Šiandien po pietų, tikiuosi, procesas bus baigtas“, – tvirtino parlamento vadovė.

Pagal Seimo statutą, parlamento pirmininkas neeilines sesijas šaukia ne mažiau kaip trečdalio visų Seimo narių siūlymu. Jose svarstomi tik iniciatorių pateikti klausimai, sesijos trukmė negali viršyti 15 dienų.

Lietuvos apeliacinis teismas vasario pradžioje išteisino Darbo partijos įkūrėją europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, V.Gapšį  ir buvusią partijos finansininkę Mariną Liutkevičienę dėl sukčiavimo, tačiau pripažino juos kaltais dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

„Darbiečiai“ teigia, kad V.Gapšiui apkalta negalima, nes nusikaltimą jis įvykdė iki tapdamas Seimo nariu.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Taigi

Laukiame nemokamo spektaklio

Pakaunietis

Ar ES priims tik 160.tukst. emigrantų? Geriau svarstykite ;Užsieniečių teisinės padėties įstatymą.;Gausim tiek kiek įsakys. ;dARŽOVIŲ ATSTOVŲ -BUVEINĖ KORUPCIJOS PERYKLA;

Nuomonė

Kubilius elgiasi pagal Seimo statutą. Jam jokių pretenzijų negali būti. Tuomet reikia keisti Statutą ir POZICIJOS bei OPOZICIJOS žaidimo taisykles
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS