Opozicija: valdantieji tęsia karą su prezidentu | Diena.lt

OPOZICIJA: VALDANTIEJI TĘSIA KARĄ SU PREZIDENTU

Atmesdami prezidento teiktus kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkus valdantieji tęsia karą su prezidentu, teigia Seimo opozicijos atstovas.

Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ narė sakė, kad tarp kandidatų pasigesta konstitucinės teisės specialistų.

„Tai visiškas nihilizmas dabartiniu laikotarpiu. Nors buvo sakoma, kad santykiai su prezidentu yra puikūs, bet aš nematau realybėje tų puikumo išraiškų. Atvirkščiai, matau, kad santykiai dar labiau aštrinami“, – antradienį BNS sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys socialdemokratas Julius Sabatauskas.

„Matyt, toliau tęsiasi valdančiųjų karas su prezidentu“,  – teigė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui siūlė KT teisėja skirti advokatę Giedrę Lastauskienę, Aukščiausiojo Teismo pirmininke – laikinąją teismo vadovę Sigitą Rudėnaitę.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į KT teikė buvusios šio teismo kanclerės Ingridos Danėlienės kandidatūrą, laikinoji Aukščiausiojo Teismo pirmininkė – šio teismo teisėjo Algio Norkūno kandidatūrą.

Antradienį per slaptą balsavimą visos kandidatūros atmestos, o S. Rudėnaitė dar atleista iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkės pareigų.

Pasak J. Sabatausko, šiuo balsavimu valdantieji keršijo ir Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui.

„Toliau auklėjamas Seimo pirmininkas. Matyt, kol paklydęs sūnus grįš į savo gimtąją partiją“, – tvirtino socialdemokratas.

Jis svarstė, kad po tokių incidentų prezidentui gali būti sunku rasti naujų kandidatų į minėtas pareigas.

„Kas eis į šitą galerą bandyti savo laimės, kad būtų viešai išplakti? Kai kurie kandidatai buvo viešai plakami liežuviais“, – teigė J. Sabatauskas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė svarstė, kad parlamentarams galėjo kliūti kandidatų kvalifikacija.

„Manau, kad kalbant apie Konstitucinį Teismą, Seimui greičiausiai daug klausimų kilo dėl to, jog susidaro tokia situacija, kai praktiškai paskyrus šitus teisėjus, KT beveik nebelieka konstitucinės teisės specialistų, kas tikrai yra paradoksalu. Arba lieka vienas, jeigu ponia Danėlienė būtų paskirta“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Turėti Konstitucinį Teismą be konstitucinės teisės specialistų arba tik su vienu specialistu? Kiek žinau, per teismo gyvavimo istoriją tokių dalykų nelabai yra buvę“, – tvirtino ji.

Komiteto pirmininkė sakė nežinanti, kas lėmė parlamentarų sprendimą dėl kandidatės į Aukščiausiojo Teismo vadoves.

„Nežinau, kas lėmė Seimo narių balsavimą dėl Aukščiausiojo Teismo pirmininkės. Kažkokie klausimai, matyt, buvo neatsakyti. Ir posėdžių salėje jų buvo, ir komitete jų buvo“, – sakė A. Širinskienė.

Tuo pačiu ji teigė, kad nebuvo priežasčių S. Rudėnaitę atleisti iš skyriaus pirmininkės pareigų, ir svarstė, kad galbūt prezidentas ją vėl siūlys skirti Civilinių bylų skyriaus vadove.

KT teisėjus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininką skiria ir atleidžia Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

SABATAUSKAI, kuo ilgiau sėdi seime,tuo

daugiau DEGRADUOJI, --turėtum labai s u s i r ū p i n t i SOCDEMŲ bloga padėtimi, tačiau tai nerūpi, TAU ž y m i a i paprasčiau "rūpintis" kitais, kuriems padėti NETURI JOKIŲ galimybių--ko gero nenustosi TAUKŠTI niekų --iki i š v y s i m e iš seimo.

sabakauski is opozicijos ..tai kad seimuj

sunku tarp opozicijos konservatdegeneratu susodintu KGBesnyku ir ju palikuoniu teisinej sistemoj , surast bent kiek padoresny kandidata y teisejus ir LAT pirmininko posta ..todel ir ieskoma nors vieno siek tiek padoresnio parazito

PATARĖJŲ LIETUVA

Paprasta,kaip prezidentas šauke,taip seimas atsiliepėMinistras nausedai buvo per prastas,-seimui jo kandidatai..Šį kartų seimas pasielge teisingai manau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS