Opozicija žeria kritiką: nebuvo tinkamai pasiruošta vakcinavimui | Diena.lt

OPOZICIJA ŽERIA KRITIKĄ: NEBUVO TINKAMAI PASIRUOŠTA VAKCINAVIMUI

Aiškėjant nesąžiningo skiepijimo nuo COVID-19 atvejams, opozicija įžvelgia nepasiruošimą vakcinacijai, kritikuoja sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl politinės lyderystės stokos.

„Nuo pat tos vakcinos atvykimo raginome aktyviai kontroliuoti tą procesą, jis turėtų būti aiškesnis ir konkretesnis. Ir žiniasklaidos atskleidžiamos klaidos, parodyti piktnaudžiavimai – manome, kad Sveikatos apsaugos ministerija nesiėmė būtinų veiksmų suvaldyti tų procesų“, – BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

Manome, kad Sveikatos apsaugos ministerija nesiėmė būtinų veiksmų suvaldyti tų procesų.

Pasak jos, „valstiečių“ frakcija taip pat pasigenda ministro lyderystės ir laiku priimamų sprendimų.

„Mes, kaip frakcija, manome, kad ministro pareigos nėra koks nors darbo kontraktas, iš principo ministro asmeninė pareiga yra rūpintis visų piliečių saugumu, o ne prisidenginėti formaliomis tvarkomis, saugant save nuo atsakomybės“, – kalbėjo opozicinės frakcijos seniūnė.

Pasak jos, frakcija turi „nemažai klausimų“ A. Dulkiui, todėl kviesis jį į frakcijos posėdį.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Pasigenda skaitmenizavimo

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas partijos išplatintame pranešime teigia, kad vakcinaciją lydintys skandalai liudija Lietuvoje klestinčią atskirtį ir nelygybę, kai įtakingi asmenys, pasinaudoję turimais ryšiais, gauna vakciną be eilės.

Socialdemokratų pirmininkas taip pat pabrėžė, kad vietoj perteklinio pavedimo skiepijimą prižiūrėti savivaldybėms, turėtų būti analizuojami duomenys apie tai, kada žmonės pasiskiepijo ir ar tai atitiko tuo metu buvusią prioriteto tvarką. Ministro pavedimą savivaldybėms kontroliuoti procesą G. Paluckas jis pavadino „oro stumdymu“.

„Kiekviena skiepas gula į elektroninę ligos istoriją. Taigi, ir ministerija, ir Vyriausybė gali nesunkiai sulyginti sąrašus, kurie turi būti skiepijami su tais, kurie yra paskiepyti. Laukti, kad kas nors informuos nereikia, duomenys yra visiems po akimis“, – komentuoja G. Paluckas.

Nebuvo tinkamai pasiruošta vakcinavimui, nes jeigu būtų elektroninis registras, būtų gal išvengta tokių klaidų.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna taip pat svarstė, kad piktnaudžiavimo buvo galima išvengti registruojant pasiskiepijusius asmenis specialiame registre.

„Nebuvo tinkamai pasiruošta vakcinavimui, nes jeigu būtų elektroninis registras, būtų gal išvengta tokių klaidų. Tai yra visiškai netoleruotina situacija, kai tie skiepai yra gerokai reikalingesni kitiems žmonėms“, – BNS sakė Seimo narys.

Pasak parlamentaro, piktnaudžiavimo atvejai rodo, jog nebuvo apgalvotos visos situacijos, pasirūpinant, kad nesąžiningas skiepijimas būtų užkardytas.

Pasak jo, Darbo partijos frakcija taip pat ruošiasi kviesti ministrą atsakyti, kaip ateityje rengiamasi sistemiškai sutvarkyti šią problemą, kad ji nesikartotų.

Prezidentūra pirmadienį taip pat paragino stiprinti vakcinacijos kontrolę, įdiegiant sistemą, kuri tikrintų vakcinacijos atitiktį prioritetams, aiškiau reglamentuoti, kaip pereinama nuo vienos prie kitos prioritetinės grupės skiepijimo, kurti geresnę vakcinacijos koordinavimo sistemą.

Lietuvoje pradėjus skiepijimą nuo koronaviruso, žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie atvejus, kai buvo paskiepyti pagal nustatytą eiliškumo tvarką teisės tam neturintys medikai ar su medicina susiję verslininkai. Sveikatos apsaugos ministerija ir teisėsauga sako, kad aiškinsis šiuos atvejus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Loreta

2020 m vasarą visų ES šalių sveik. minist. atstovai dalyvavo vakcinų pirkimo derybose su gamintojais . Kaip efektyviai visi šie atstovai jas nupirko žinoma, dėl centų draskėsi su Bontech Pfizeriu. Apie tai viešinta bent jau Vakarų Europs žiniasklaidoje. 2020m valdžioje buvo Veryga ir Co. Gal Verygai turėtų būti suprantama kad dižiausia pandemijos valiuta yra laikas? 2020m vasarą valdantieji žinojo, kad ateis vakcinavimo laikas, reikia ruoštis. Sėkmingam visuotinam vakcinavimui būtinas patikimas skaitmenizavimas, šalies situacijos regionuose blaivus įvertinimas. Juk rajonuose tebegyvupja išvietės lauke, ir ten pagrinde ne skaitmenos hipsteriai gyvena. Vis tai dabartiniai opozicijai buvo žinoma, ir jie galėjo visą 2020m/ vasarą ruošti vakcinavimo procesus. Galėjo remontuoti mokyklas, diegti jose ventiliaicijos sistemas ir t. t. Nevarginant skaitančiųjų, šios kadencijos politikai šioje srityje tokie pat trydos kaip anie.

keistuoliai

dar nėr kuom skiepytis, nes byvus valdžia neužpirko vakcinų, o dabar ir vyksta pasiruošimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS