Opozicijos atstovai: Vakarai turi parengti pagalbos planą Baltarusijai | Diena.lt

OPOZICIJOS ATSTOVAI: VAKARAI TURI PARENGTI PAGALBOS PLANĄ BALTARUSIJAI

Be nuolatinio tarptautinės bendruomenės spaudimo ir pagalbos plano Baltarusijai šios šalies opozicijai nepavyks įveikti Aliaksandro Lukašenkos režimo, sako Baltarusijos opozicijos atstovai.

„Šiuo metu Baltarusijoje susidarė tokia situacija, kai nė viena pusė negali laimėti, todėl labai svarbus išorinis veiksnys“, – pirmadienį Vilniuje sakė Europos dialogo centro vadovas Anatolis Liabedzka.

Jis dalyvauja antrajame tarptautiniame Kalinausko forume, skirtame sutelkti demokratinę bendruomenę laisviems ir demokratiškiems rinkimams Baltarusijoje.

„Jeigu A. Lukašenka neturėtų Kremliaus paramos, mes viduje išspręstume šią problemą“, – teigė A. Liabedzka.

Pasak jo, jeigu tarptautinės bendruomenės spaudimas A. Lukašenkos režimui nedidės, padėtis šalyje nesikeis. Tokiu atveju šis prezidentas valdys iki 90 metų, „po to jis bus palaidotas mauzoliejuje, o pirmasis jame vainiką padės naujas prezidentas Nikolajus Lukašenka“.

„Bet kokios derybos su A. Lukašenka gali būti tik priverstinės“, – pabrėžė opozicijos atstovas.

Bet kokios derybos su A. Lukašenka gali būti tik priverstinės.

Jis ragino Vakarus sukurti vadinamąjį Maršalo planą Baltarusijai.

„Baltarusiai turi suprasti, kad visi teiginiai, jog kai pasitrauks A. Lukašenka, ateis S. Cichanouskaja, prasidės ekonominė krizė, yra netiesa. (...) Turi būti priimtas ekonominių reformų paketas“, – teigė A. Liabedzka.

Ir jis, ir Žmogaus teisių grupės „Viasna“ atstovas Alesis Beliackis akcentavo, kad ES turi patvirtinti bevizį režimą baltarusiams.

„Nieko geriau nebus negu patys žmonės pamatytų, kaip gyvena demokratinės valstybės“, – sakė A. Beliackis.

A. Liabedzka taip pat ragino sukurti nacionalinių parlamentų tinklą veikti išvien veiktų reaguojant į situaciją Baltarusijoje.

„Mums reikia pasinaudoti parlamentais, kad jie paveiktų Baltarusijos valdžią ir parodytų europinį solidarumą su demokratinėmis jėgomis Baltarusijoje. Mums reikia tinklo, kad nacionaliniai Europos šalių parlamentai galėtų veikti išvien vienu metu. Manau, kad parlamentinis resursas nėra išnaudotas“, – teigė jis.

Baltarusijos opozicijos atstovas taip pat džiaugėsi Lietuvoje pradėtu ikiteisminiu tyrimu dėl smurto prieš taikius Baltarusijos gyventojus.

„Labai svarbu, kad ryt–poryt Baltarusijos teisėsaugos atstovai gautų teismo sprendimus iš Vilniaus, Varšuvos, Berlyno, Briuselio, jog jie yra kalti“, – sakė A. Liabedzka.

Baltarusijos nacionalinio kongreso koordinatorius Vladzimiras Niakliajevas teigė, kad baltarusiai negali eiti „tradicinės revoliucijos keliu“, nes tuo pasinaudotų kaimyninė Rusija.

„Visi suprato, kad jeigu A. Lukašenka dabar išskris, vėliau jis grįš ant tanko kartu su V. Putinu. Geresnės priežasties aneksijai nebūtų, tai būtų puikus antikonstitucinis perversmas“, – tvirtino jis.

A. Beliackis priminė 2011 metų prezidento rinkimus lydėjusias represijas šalyje ir įvestas Vakarų sankcijas. Anot jo, tuometinis tarptautinis spaudimas A. Lukašenkai padėjo ir dauguma politinių kalinių buvo paleisti.

Jo duomenimis, dabar Baltarusijoje iškelta apie 2500 baudžiamųjų bylų, apie tūkstantis žmonių yra kalėjime, praktiškai kasdien pranešama apie naujus sulaikymus ir naujas bylas.

„Mes konstatuojame, kad neproporcingai naudojama jėga prieš taikius demonstrantus. Dokumentais įrodome šimtus tūkstančių kankinimo atvejų, žiauraus elgesio atvejų, tai naudojama sistemingai ir nesibaigia iki šiol“, – sakė žmogaus teisių gynėjas.

„Šiandien šalyje neįmanoma pasiekti teisingumo, grįžome į gūdžius Stalino laikus. Pernai buvo iškelta masinė baudžiamoji byla dėl dalyvavimo taikioje demonstracijoje (...) Tai primena 1930-uosius metus Sovietų Sąjungoje. Šalyje nepaskelbta karinė padėtis“, – sakė A. Beliackis.

Jis teigė, kad praėjusią savaitę buvo suimta penkių vaikų motina už tai, jog neva aktyviai dalyvavo proteste, tai yra kieme iškėlė nacionalinę Baltarusijos vėliavą.

Pirmasis tarptautinis Kalinausko forumas Vilniuje surengtas pernai rugpjūtį po prezidento rinkimų Baltarusijoje. Tuomet oficialiu nugalėtoju paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis A. Lukašenka, bet opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo masinių protestų banga. Jėgos struktūros ją slopino jėga.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

DIEDUKAS

šikanovskės šaika labai jau trokšta valdžios,o svarbiausia ekonomiką griaunant prichvatizuoti turtą.Mes visą tai jau matėm.Buvo graudu ir liūdna,kada darbininkai buvo grūdami lauk,net neatgavę uždirbtų algų.

Skaitytojas

План ужо ёсць - Беларусь, прытрымвайцеся яго!!!

Anonimas

Eikit jus NAMO>>>>> dirbt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS