P. Auštrevičius: EK galutinio sprendimo Kaliningrado tranzito klausimu dar neturi | Diena.lt

P. AUŠTREVIČIUS: EK GALUTINIO SPRENDIMO KALININGRADO TRANZITO KLAUSIMU DAR NETURI

Europarlamentaras Petras Auštrevičius tikina gavęs atsakymą iš Europos Komisijos (EK) pareigūnų dėl Kaliningrado tranzito. Pasak jo, buvo gautas patvirtinimas, kad galutinis sprendimas dėl šio klausimo nėra priimtas.

„Vakar (ketvirtadienį) Europos Komisijos pareigūnai, atsakydami į mano kreipimąsi dėl Kaliningrado tranzito reikalų aptarimo EP užsienio reikalų komitete, patvirtino, kad šiuo metu galutinio sprendimo šiuo klausimu dar nėra. Tai labai svarbi žinia, nes kartais susidaro toks įspūdis, kad viskas jau nuspręsta ir nėra galimybių įtvirtinti geresnę, tinkamą Lietuvos poziciją“, – penktadienį savo feisbuko paskyroje rašė P. Auštrevičius.

Politikas tvirtino, kad šiomis dienomis Kaliningrado klausimu galima girdėt daug vidaus pasisakymų ir netgi užsienio valstybių pozicijų. Iš viešų pasisakymų, anot jo, galima suprasti, kad Vokietijos kancleris Olafas Šolcas nenori erzinti rusų ir remia Kaliningrado koridoriaus atsiradimą.

„Lenkija stebi derybas tarp EK ir Rusijos (reikia pripažinti, kad to nepakanka). Prancūzija patvirtino, kad šiuo metu tranzitas vyksta pagal Europos Sąjungos tvarką ir taisykles (svarbus pareiškimas). Taigi reikia pabrėžti, kad mūsų diskusija yra labai svarbi ir reikalinga užtikrinti Lietuvos nacionalinių interesų ir ES politikos tęstinumą“, – aiškino liberalas.

„Ji pačiu laiku, nes aptariami sprendimai kol kas nėra priimti ir nėra galutiniai. Lietuvos valdžios institucijos tebeturi visas galimybes pasiekti geriausią rezultatą“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtina atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą yra grįstas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laiko neteisėtu ir beprecedenčiu bei pagrasino atsaku, turėsiančiu poveikį visiems Lietuvos gyventojams.

Lietuvos valdžios institucijos tebeturi visas galimybes pasiekti geriausią rezultatą.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis spaudai teigė, jog Lietuva nesiėmė jokių vienašalių nacionalinių apribojimų ir laikosi tik Bendrijos sankcijų, todėl pareikšti kaltinimai tėra propaganda. Visgi, kaip rašė tarptautinė žiniasklaida, Briuselis yra nusiteikęs dar kartą tikrinti šio sprendimo teisinius aspektus ir gali pateikti papildomų nurodymų dėl sankcijų taikymo.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad Lietuva tęs ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo įgyvendinimą ir stabdys kitų sankcionuojamų prekių tranzitą iš Rusijos į Kaliningradą nuo liepos 10 d., kai jos įsigalios.

Anot jos, „Lietuvos geležinkelių“ klientai – Rusijos vežėjai – apie numatomus apribojimus informuoti.

Gairės: Petras Auštrevičius, EK, Kaliningradas, tranzitas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS