P. Saudargas: pasitraukimas iš partijų susitarimo dėl švietimo – politinis šou | Diena.lt

P. SAUDARGAS: PASITRAUKIMAS IŠ PARTIJŲ SUSITARIMO DĖL ŠVIETIMO – POLITINIS ŠOU

Pasitraukimas iš partijų susitarimo dėl Lietuvos švietimo politikos ir savo parašo atsiėmimas parodytų, kad ši problema neberūpi, o artėjant rinkimams tai tėra politinis šou, sako Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas.

Opozicinė Darbo partija šią savaitę pranešė, kad jei pasitvirtins, jog partijų susitarimas dėl Lietuvos švietimo politikos nėra vykdomas, jie svarstys trauktis iš jo. Anot partijos, skiriant vis daugiau biudžeto lėšų švietimui, poveikio nematyti nei švietimo kokybėje, nei mokytojų atlyginimuose.

„Tai yra politinis šou, nes iš tikrųjų susitarimo niekas nelaužo, einama ta kryptimi, dėl kurios susitarta. Tai prašom, siūlykite kokius nors konstruktyvius sprendimus, jei jų trūksta ir reikia, bet išėjimas, savo parašo atsiėmimas, nubraukimas to susitarimo – tikrai tai nerimta“, – Žinių radijui trečiadienį sakė P. Saudargas.

Anot „darbiečių“, yra rizikos, kad nebus įgyvendinti susitarime numatyti įsipareigojimai, jog iki 2024-ųjų pabaigos vidutinis mokytojų darbo užmokestis sudarytų 130 proc., o dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų – 150 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

P. Saudargo teigimu, partijų pasirašytas nacionalinis susitarimas dėl švietimo parodo, kad ši sritis visiems vienodai rūpi. Kita vertus, anot jo, normalu, jog partijų ideologinių požiūrių išsiskyrimas neleidžia dėl visko susitarti šimtu procentų.

 Išėjimas tarsi rodytų, kad kažkam nebesvarbi ta problema.

„Ir švietime dėl visko šimtu procentų nesutarta, bet pagrindinis dalykas ir pats konstatavimas, kad šita sritis, šita problema mums svarbi. Tad tas išėjimas tarsi rodytų, kad kažkam nebesvarbi ta problema. Aš tikrai rimtai nevertinčiau (grasinimų trauktis iš susitarimo – BNS), tikiuosi, kad kolegos taip iš tikrųjų nepadarys“, – sakė konservatorius.

Jis taip pat teigė manantis, kad įtakos tokiems pasisakymams turi artėjantys Europos Parlamento, prezidento, Seimo rinkimai, kad partijos „bando save tame atrasti, kažkaip ryškiau kalbėti“.

2021 metų rugsėjo 1 dieną parlamentinių partijų vadovai pasirašė nacionalinį susitarimą dėl švietimo, kuriuo, be kita ko, įsipareigojo didinti švietimui skiriamą bendrojo vidaus produkto dalį, didinti mokytojų atlyginimus ir t. t.

Jį pasirašė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos, Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Darbo partijos atstovai. Praėjusių metų birželį prie susitarimo prisidėjo opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga praėjusią savaitę pranešė apie planuojamą streiką bei pasitraukimą iš kolektyvinės sutarties su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija neįgyvendinus pažadų dėl vidutinio mokytojų darbo užmokesčio dydžio.

Įspėjamasis mokytojų streikas vyks rugsėjo 15 dieną, o nesulaukus norimų rezultatų, rugsėjo 29-ąją bus surengtas ir tikrasis streikas

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietiškas

Tam senojo tėvelio pilypukui tik lįsti į krūmus su savo išmintimi! Ir kaip tokie geba "įlįsti" visur - negi tėveliai už juos veikia?

...

pats esi politinis šou tėvuko prastumtas broileris

SUSIJUSIOS NAUJIENOS