P. Saudargas: VRK sprendimai dėl kandidatų šalinimo ir grąžinimo nėra geras precedentas | Diena.lt

P. SAUDARGAS: VRK SPRENDIMAI DĖL KANDIDATŲ ŠALINIMO IR GRĄŽINIMO NĖRA GERAS PRECEDENTAS

Seimo pirmininkės pavaduotojas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos vicepirmininkas Paulius Saudargas teigia, kad situacija, kai Vyriausioji rinkimų komisijai po pirmojo rinkimų turo pašalino Anykščių ir Visagino kandidatus į merus, o po teismų sprendimo vėl juos sugrąžino į antrąjį turą, „nėra geras precedentas“.

„Blogai vertinu. Tiesą sakant, net ir su rinkėjais teko pabendrauti. Kaip tik užvakar buvau Anykščiuose, žmonės labai pikti buvo dėl tų sprendimų. Sako, kaip čia taip išeina, mes galbūt balsavom už K. Tubį, jis dabar pašalintas. Yra tokia net patarlė, kad žaidimui vykstant žaidimo taisyklės nėra keičiamos ir tai kas įvyko, nėra geras precedentas“, – trečiadienį Žinių radijui sakė P. Saudargas.

Anot P. Saudargo, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šioje situacijoje reagavo tarsi pagal įstatymo raidę į teismų priimtus sprendimus politikų atžvilgiu, bet laike išsidėstymas „yra neatlaikantis kritikos“.

„Jei rinkimai vyksta, jeigu žmonės už vieną kandidatą subalsavo ir jis staiga pašalinamas iš rinkimų kovos tolesnės, tai bet kokiu atveju blogas precedentas“, – kalbėjo pavaduotojas.

Jei rinkimai vyksta, jeigu žmonės už vieną kandidatą subalsavo ir jis staiga pašalinamas iš rinkimų kovos tolesnės, tai bet kokiu atveju blogas precedentas.

Pasak jo, jei pagal įstatymą politikas netinkamas registruoti kandidatu, jis iškart neturėtų būti įrašomas į rinkimų biuletenį. Kitokia situacija, pasak vicepirmininko, būtų, jei paaiškėtų informacija, kuri iki rinkimų nebuvo žinoma, pavyzdžiui, būtų nuslėptas teistumas. Tuomet ir einantis pareigas žmogus galėtų būti pašalintas iš pareigų.

„Šiuo atveju tai yra institucijų, tai yra teismų, tai yra VRK sprendimai, kurie sukrito blogiausiu įmanomu variantu“, – kalbėjo P. Saudargas.

Anot jo, kol kas teisti kažką anksti, tačiau pasibaigus rinkimams į klausimus turės atsakyti pirmiausia VRK.

„Manau, kad tikrai reikėtų Seime tai panagrinėti. (...) Parlamentinės kontrolės rėmuose panagrinėti įvykusį precedentą, pasižiūrėti, kaip mums visiems užtikrinti, kad tokių precedentų nebūtų daugiau. Gal čia įstatymus taisyti, gal rinkimų kodeksą, bet taip neturėtų būti, kaip atsitiko“, – teigė P. Saudargas.

VRK sulaukė kritikos iš politikų ir kandidatų, kai jau po pirmojo turo iš rinkimų buvo išbraukti į antrąjį turą patekę kandidatai į merus – „laisvės ir teisingumo“ kandidatė Dalia Štraupaitė Visagine ir „valstiečių“ kandidatas Kęstutis Tubis Anykščiuose.

VRK juos išbraukė iš rinkimų pagal teismų nutartis, kurios apribojo dėl prekybos poveikiu nuteistų kandidatų galimybes eiti viešąsias pareigas.

D. Štraupaitės atveju Lietuvos apeliacinis teismas nutartį panaikino ir ji grąžinta į antrąjį turą išankstinio balsavimo išvakarėse.

Anykščiuose rinkimų antrasis turas prasidėjo be K. Tubio, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį nurodė, kad Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Prasidėjus išankstiniam balsavimui pakartotiniuose mero rinkimuose antradienį VRK grąžino „valstiečių“ kandidatą K. Tubį į rinkimų kovą dėl Anykščių rajono mero posto.

Kadangi K. Tubis į rinkimų kovą grąžintas jau prasidėjus balsavimui iš anksto, VRK nutarė panaikinti antradienį balsavusiųjų Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė juos atvykti balsuoti dar kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tik

Tiek teišmokė sūnelį tėvelis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS