Seimas svarstys siūlymą įteisinti „šeimos darželius“ | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS SIŪLYMĄ ĮTEISINTI „ŠEIMOS DARŽELIUS“

Seimas ketvirtadienį ėmėsi projekto iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuoto „šeimų paketo“, kuriuo būtų įteisinti maži namudiniai darželiai.

Išmokų vaikams įstatymo pataisos numato mokėti vaiko priežiūros kompensacijos išmoką į „šeimos darželį“ vaiką leidžiamiems tėvams. Išmokos dydis būtų 50 proc. auklėtojui sumokėto atlygio, tačiau negalėtų viršyti šešių bazinių socialinių išmokų per mėnesį (252 eurų).

Už tokias pataisas po pateikimo balsavo 111 Seimo narių, prieš buvo vienas ir susilaikė šeši parlamentarai, toliau jį svarstys Seimo komitetai. Taip pat projektui paprašyta Vyriausybės išvados.

Išmokų vaikams įstatymo pataisas pristačiusi Seimo pirmininkė teigė, kad toks siūlymas suteiks tėvams galimybę derinti darbą, karjerą ir vaikų auginimą, taip pat iš „šešėlio“ ištrauks aukles.

„Nors ši iniciatyva dažnai vadinama „šeimų darželių“ projektu, ja nesiūloma steigi naujų privačių vaikų ugdymo įstaigų ar jas dotuoti valstybės lėšomis. Pagal projektą, auklėtojos arba auklės teiktų ne vaikų ugdymo paslaugas, o tik padėtų tėvams prižiūrėti vaikus, o auklėtojų samdymo išlaidos iš dalies būtų kompensuojamos tėvams“, – pristatydama projektą sakė Seimo pirmininkė.

Auklėtojas įstatyme apibrėžiamas kaip asmuo, už atlygį vienu metu prižiūrintis ne daugiau kaip penkis ikimokyklinio amžiaus vaikus savo ar vaiko tėvų namuose.

„Poreikis teikti tokį pasiūlymą gimė įvertinus, kad šalyje vis dar apie 25 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų nelanko lopšelio ar darželio. Darželių trūkumas yra ne tik didmiesčių problema, kai kurios kaimiškos gyvenvietės neturi ir, tikėtina, nebeturės darželio, nes ten gyvena tik keliolika tokio amžiaus vaikų, ir darželio steigimas ekonomiškai neefektyvus“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Ji pažymėjo, kad „tokių kaimų ar miestelių tėvams ir vaikams siūloma išmoka auklėms samdyti būtų rimta parama, o vietos gyventojams – ir galimybė legaliai užsidirbti tiekiant auklių ar auklėtojų paslaugas“.

Šis projektas yra Seimo pirmininkės inicijuoto „šeimos paketo“ dalis, pataisomis siekiama palengvinti tėvams derinti vaikų priežiūrą ir darbą. Jo teikėjais registravosi visi Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai.

Iniciatoriai pažymi, kad Lietuvoje į darželius vaikai priimami maždaug nuo 2–2,5 metų amžiaus, o pakankamai išvystytos lopšelių sistemos, kuri suteiktų galimybę palikti priežiūrai jaunesnius vaikus, nėra.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2019 metų pabaigoje vaikų priežiūros lopšelių grupes lankė 25 tūkst. 1–2 metų amžiaus vaikų arba 44 proc. šio amžiaus vaikų.

„Vaikų priežiūros paslaugų prieinamumo problema vis dar išlieka opi, nes tėvai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką“, – sakoma projekto aiškinamajame rašte.

Anot iniciatorių, įteisinus galimybę auklėtojams padėti tėvams prižiūrėti ikimokyklinio amžiaus vaikus „šeimos darželiuose“, vaiko priežiūros atostogose esantis asmuo arba pensininkas, prižiūrintis savo anūką (us), galėtų savo ar kliento namuose priimti dar kelis savo kaimynų, draugų ar pažįstamų vaikus.

Parlamentarai taip pat pažymi, kad tokie pakeitimai ne tik užtikrintų realią pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus, bet ir legalizuotų „šešėlyje“ dirbančias aukles, paskatintų mokėti mokesčius ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS