Pasaulio lietuviai turi prašymą Vyriausybei dėl pilietybės referendumo | Diena.lt

PASAULIO LIETUVIAI TURI PRAŠYMĄ VYRIAUSYBEI DĖL PILIETYBĖS REFERENDUMO

Pasaulio lietuvių bendruomenė (PLB) prašo Vyriausybės organizuoti agitacinę kampaniją dėl referendumo dvigubos pilietybės klausimu.

„Lietuvos Vyriausybė turi priimti sprendimą, kaip organizuoti informacinę sklaidą, kaip informuoti žmones čia Lietuvoje. Kol kas tų žingsnių dar nėra, bet tikimės, kad tai bus labai greitai padaryta“, – penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė JAV lietuvių bendruomenės atstovas Rimvydas Baltaduonis.

Jis sveikino sprendimus, kad būtų didinamas balsavimo vietų skaičius užsienyje, ilginamas balsavimo laikas, referendumas rengiamas dvi dienas, su pirmuoju ir antruoju prezidento rinkimų turu. Šiuos projektus dabar svarsto Seimas.

„Mes remiam pastangas telktis, kad tas referendumas būtų sėkmingas, ir suprantam, koks didelis iššūkis tai yra. Kad tas klausimas būtų išspręstas, reikia 50 procentų plius vieno visų rinkėjų balsų, tai yra be galo didelė kartelė, kurią reikia peršokti“, - kalbėjo  Seimo ir PLB komisijos pirmininkas nuo išeivijos R. Baltaduonis.

Šią savaitę Seime posėdžiavusi iš parlamentarų ir PLB atstovų sudaryta komisija, greta kitų, priėmė rezoliuciją dėl gimimu įgytos Lietuvos pilietybės išsaugojimo.

Ja prašoma Seimo, Vyriausybės ir prezidentės „visomis galimomis priemonėmis spręsti klausimą dėl gimimu įgytos teisės į Lietuvos pilietybę išsaugojimo“.

„Šviesti ir sutelkti visą visuomenę Lietuvoje ir už jos ribų bei numatyti tinkamą šią veiklą koordinuojančią valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų finansavimą, rengiantis numatomam referendumui dėl dvigubos pilietybės išsaugojimo“, – prašymus valdžios institucijoms įvardino rezoliuciją perskaičiusi Laura Vidžiūnaitė iš Niujorko.

Kalbėdamas apie išeivijos pastangas telkti žmones referendumui R. Baltaduonis minėjo pradėta agitacinę kampaniją „Mūsų metas dabar“.

„PLB yra pasirengusi dėti visas pastangas, kad mes išnaudotumėm savo galimybes. Jau vyksta akcija „Mūsų metas dabar“, „dabar“ reiškia – dalyvaukime ir aktyviai balsuokime ateinančiuose rinkimuose ir referendume, iš mūsų pusės žingsniai jau padaryti“, – kalbėjo R. Baltaduonis.

„Šiuo metu situacija nėra lengva, mums iššūkis labai gerai suprantamas, kad mes išspręstumėm referendumu pilietybės išlaikymą, mums reikia gauti milijoną tris šimtus tūkstančių balsų“, – situaciją įvertino JAV lietuvių atstovas.

Seimas šiuo metu svarsto projektą, kuriuo numatoma kitų metų gegužės 12 ir gegužės 26 dienomis, kai vyks prezidento rinkimų pirmas ir antras turai, rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo.

Privalomajame referendume būtų teikiama balsuoti dėl tokio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Valstybių europinės ir transatlantinės integracijos kriterijai būtų nustatyti konstituciniame Pilietybės įstatyme.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Zelemunčikas

Tikslas vienas,perbėgėliai nori būti lygesni tarp lygių.Kad ir gauti amerikonišką pensiją ir atlyginimą,o Lietuvoje naudotis privilegijomis.Tai būtų akivaizdi vietinių lietuvių diskriminacija.

Anonimas

Keista kam ta dvigubybė? Jūsų ką, neįleidžia atvažiuoti gimtų vietų aplankyti? Įleidžia. Tai ko dar norite? Gauti savo sočias angliškas pensijas ir dar iš SODROS atiminėti paskutinius centus? Na jau ne, mūsų pačių senukai badauja negaudami užsienietiškų milžiniškų pensijų

Juodaduonis

Vis tik įžūlūs tie emigrantai. Nėra žodžių. Neimkite gi tos užsienio pilietybės jei esate patriotai. O kol tokie esate, kas gi norės turėti bendrapiliečiais tokius kaip jūs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS