Patarėja: pataisos dėl ambasadorių skyrimo ribotų prezidento konstitucines galias | Diena.lt

PATARĖJA: PATAISOS DĖL AMBASADORIŲ SKYRIMO RIBOTŲ PREZIDENTO KONSTITUCINES GALIAS

Seime įregistruotos pataisos dėl ambasadorių skyrimo ribotų prezidento konstitucines galias, jei šios galiausiai būtų priimtos, sako šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė.

„Jei būtų priimtos pataisos, kurios neatitiktų Konstitucijos, tai būtų galimybė turėti bylą Konstituciniame Teisme“, – žurnalistams pirmadienį Seime sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais.

„Kaip dabar registruotos, jos neatitinka Konstitucijos, mūsų vertinimu, tačiau žiūrėsime, kaip procesas eis toliau, gal bus pataisytos, kad atitiktų. Šitas variantas riboja prezidento konstitucines galias“, – pridūrė ji.

Grupė parlamentarų praėjusią savaitę registravo įstatymo pataisas dėl ambasadorių skyrimo tvarkos pakeitimų: prezidentas jomis būtų įpareigotas motyvuoti, jei atsisako skirti Vyriausybės pateiktą kandidatą, numatytas dešimties dienų terminas.

Kaip BNS sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovo konservatoriaus Žygimantas Pavilionis, pataisos iš esmės apibrėžia šiuo metu galiojančią ambasadorių skyrimo tvarką.

Jose numatyta, kad baigus atranką Užsienio reikalų ministerijoje, ministras, teikdamas diplomatinio atstovo kandidatūrą apsvarstyti Seimo komitetui, kandidatūrą prieš tai suderintų su ministru pirmininku ir apie teikiamą kandidatūrą informuotų prezidentą.

Įstatyme taip pat būtų įrašyta, kad prezidento sprendimas neskirti Vyriausybės pateikto kandidato diplomatiniu atstovu turėtų būti motyvuotas ir pateiktas Vyriausybei ne vėliau kaip per dešimt darbo dienų nuo sprendimo priėmimo.

Pataisas registravo per 20 parlamentarų iš valdančiųjų konservatorių, Liberalų sąjūdžio, Laisvės bei opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijų.

Dėl Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos nesutarimų pastaruoju metu įšaldytas iš viso 13 Lietuvos atstovų skyrimas, tarp jų – ir Lenkijoje. Derinti ambasadorių pavardžių pastarosiomis savaitėmis Gabrielius Landsbergis su prezidentu jau buvo susitikęs dukart, bet sprendimų politikai kol kas nepriėmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS