Patarėja ragina užbaigti EVT klausimą: Konstitucija – prezidento pusėje | Diena.lt

PATARĖJA RAGINA UŽBAIGTI EVT KLAUSIMĄ: KONSTITUCIJA – PREZIDENTO PUSĖJE

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia mananti, kad jau reikėtų „uždaryti“ atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) klausimą. Pasak jos, Konstitucija yra prezidento pusėje, o argumentai dėl to išsakyti tiek kartų, kad jų neįmanoma nesuprasti.

Kartu patarėja tvirtina sutinkanti su kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, kad tarp konservatorių ir Prezidentūros užsitęsę ginčai dėl tolesnės atstovavimo EVT tvarkos kenkia valstybei, tik, akcentuoja ji, ne G. Nausėda šiuos ginčus pradėjo.

„Ne kartą ir aš pati sakiau, kad ši situacija kenkia valstybės reputacijai, tik vėlgi ne Lietuvos prezidentas pradėjo šitą kalbą“, – LRT radijui teigė patarėja, antrindama D. Grybauskaitės nuomonei, kad Konstitucija EVT klausimu yra prezidento pusėje.

„Taip, Konstitucija yra jo pusėje ir, manyčiau, kad galėtume uždaryti šį klausimą“, – teigė ji.

Taip, Konstitucija yra jo pusėje ir, manyčiau, kad galėtume uždaryti šį klausimą.

„Man atrodo, kad argumentai buvo tiek kartų išsakyti, kad jų neišgirsti yra neįmanoma“, – pridūrė A. Skaisgirytė.  

D. Grybauskaitė diskusijoj dėl EVT įžvelgė abipusį nepakantumą

Dvi kadencijas Lietuvai vadovavusi prezidentė D. Grybauskaitė antradienį po G. Nausėdos skaityto metinio pranešimo žurnalistams sakė, kad dabartinės Prezidentūros ir konservatorių diskusijose dėl atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) įžvelgianti abipusį nepakantumą. Tai, akcentavo D. Grybauskaitė, kenkia valstybei.

„Viešoje erdvėje matome atvirai demonstruojamą nepakantumą iš abiejų pusių. Ir tai tikrai kenkia valstybės reputacijai“, – po prezidento G. Nausėdos perskaityto metinio pranešimo Seime žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Visgi ji pažymėjo mananti, kad prezidento pusėje yra konstituciniai argumentai, išlaikyti dar jos prezidentavimo metu susiformavusią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką.

„Mano nuomone, konstituciniai argumentai – ir čia noriu paminėti, kad nepriklausomai nuo asmenybių, patinka ar nepatinka – konstituciniai argumentai dėl dalyvavimo yra prezidento pusėje, o politiniai argumentai reikalauja konstruktyvaus dialogo ir bendro sprendimo“, – teigė D. Grybauskaitė.

ELTA primena, kad G. Nausėda pastarąją savaitę atsakė į premjerės I. Šimonytės laišką, kuriuo Vyriausybės vadovė siūlė keisti susiklosčiusią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką. Visgi prezidentas neatsižvelgė į premjerės raginimą sudaryti galimybes ir Vyriausybės vadovui, priklausomai nuo ES viršūnių aptarinėjamų temų, keliauti į EVT posėdžius.

Komentuodama prezidento atsakymą, I. Šimonytė žurnalistams ketvirtadienį sakė neturinti ketinimų rašyti dar vieno laiško.

„Tikrai nemanau, kad aš rašysiu trečią laišką prezidentui, nes, matyt, nebus tame labai didelės vertės“, – žurnalistams Briuselyje ketvirtadienį sakė premjerė.

Kurį laiką kalbėję apie įstatymo projektą, kuriuo būtų reglamentuojamas valstybės atstovavimas EVT, konservatoriai nuo šios iniciatyvos laikinai atsitraukė, tvirtindami, kad šios situacijos išsprendimui pakanka Seimo komitetų pozicijos. Pats projekto iniciatorius Matas Maldeikis pažymi, kad dėl konkrečių veiksmų dar tarsis su visa TS-LKD frakcija, tačiau neatmeta, kad, prezidentui ir premjerei nepavykus susitarti iki artimiausio EVT posėdžio birželio mėnesį, bus grįžta prie šio projekto.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ona - Zita

Mes , Lietuvos Respublikos rinkėjai rinkome seimo narius tam , kad atstovautų mus - rinkėjus ir dirbtų rimtai , sąžiningai ir atsakingai. Todėl manau( rinkėjos asmeninė nuomonė ) - gerb. p. M, Maldeikio neatsakinga 'iniciatyva '' panaši į bandymą supriešinti mūsų valstybės gerbiamus Pirmuosius Asmenis- gerb. Prezidentą ir gerb.p; Premjerę ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS